FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnateljica Talijanske drame protiv prijedloga zakona o kazalištu

RIJEKA, 23. studenoga 2005. (Hina) - Ravnateljica Talijanske drame HNK"Ivana pl. Zajca" u Rijeci Laura Marchig poslala je danas otvorenopismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, ministru kulture Boži Biškupićui saborskim zastupnicima, upozoravajući ih da je prijedlog novogzakona o kazalištima štetan za prava talijanske nacionalne manjine.
RIJEKA, 23. studenoga 2005. (Hina) - Ravnateljica Talijanske drame HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci Laura Marchig poslala je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, ministru kulture Boži Biškupiću i saborskim zastupnicima, upozoravajući ih da je prijedlog novog zakona o kazalištima štetan za prava talijanske nacionalne manjine.

Marchig ističe da je zaprepaštena činjenicom što se u prijedlogu nigdje ne spominje riječka Talijanska drama, sudbina koje, zaključila je, ovisi o kazalištu "Ivana pl. Zajca". Kazalište Talijansku dramu može ugasiti ako smatra nepovoljnim ili preskupim njezino održavanje, upozorava Marchig i dodaje kako ne vjeruje u takvu mogućnost, ali da zakon i to dopušta.

Položaj ravnatelja Talijanske drame bio bi otežan jer bi bio samo savjetnik intendanta te ne bi mogao predstavljati Talijansku dramu ni na kulturnoj ni na političkoj razini. Također, ne bi bio ovlašten u sastavljanju repertoara ili u ičem drugom u vezi s umjetničkim programom ansambla, piše Marchig.

Ako zastupnici prihvate novi zakon u predloženu obliku, a nadam se da ne će, nastat će nered i kazališta će se pretvoriti u agencije i produkcijske kuće koje će morati birati isključivo projekte sa zajamčenim komercijalnim uspjehom, dodaje Marchig.

Problem je zakonskog prijedloga što su ga pisali političari bez suradnje s kulturnim djelatnicima, smatra Marchig.

U pismu napominje da je Talijanska drama jedini profesionalni talijanski kazališni ansambl izvan Italije te da je s 59 godina djelovanja najstarija talijanska kazališna ustanova. Postavila je više od 300 predstava, osvajala brojne nagrade i promicala talijansku kulturu u Hrvatskoj i hrvatsku kulturu u Italiji, ističe Laura Marchig.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙