FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićenje Gotovine pojačat će pritisak na Srbiju i Crnu Goru

BEOGRAD,9. prosinca(Hina) - Uhićenje haaškog optuženika, hrvatskoggenerala Ante Gotovine pojačat će pritisak na Srbiju i Crnu Goru,ističe se u većini komentara u Srbiji u petak.
BEOGRAD,9. prosinca(Hina) - Uhićenje haaškog optuženika, hrvatskog generala Ante Gotovine pojačat će pritisak na Srbiju i Crnu Goru, ističe se u većini komentara u Srbiji u petak.

"Mi moramo ići u susret tom pritisku, da prije nego što budemo 'pritjerani uza zid' izvršimo sve preostale obveze ako je to u našoj mogućnosti, s obzirom da nitko ni u međunarodnoj zajednici, niti u Srbiji i Crnoj Gori ne zna gdje se skriva Ratko Mladić", kaže ministar Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom državne zajednice SCG.

Nakon uhićenja Ante Gotovine, Hrvatskoj su širom otvorena vrata u NATO i EU, dok se SCG "nažalost udaljava od Europe", izjavio je u petak, u intervjuu za agenciju Beta, ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, dodajući da "nije isključeno da Hrvatska stigne u Bruxelles zajedno s Rumunjskom i Bugarskom već 2007. ili 2008. godine, na čemu joj čestita".

"SCG se nažalost udaljava od Europe, ali to ne čudi, s obzirom da haške optuženike trebaju pronaći i uhititi nereformirane službe sigurnosti Slobodana Miloševića i da su u usponu snage prošlosti, sukoba i izolacije", kaže Drašković.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, kojega je vijest o uhićenju Gotovine, koju je u Beogradu priopćila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, zatekla u Bruxellesu, čestitao je hrvatskim vlastima na uhićenju Gotovine i izrazio nadu da će "Srbija postići takva rješenja i pronaći optužene za ratne zločine".

Tadićev savjetnik za haška pitanja Jovan Simić izjavio je za beogradski "Glas javnosti" od petka da je "Hrvatska učinila veliki posao i pokazala da dugogodišnji bjegunac može biti uhićen", te da Srbija isto može učiniti s Mladićem "iako se možda nalazi izvan zemlje".

"Sigurno je da više ne možemo pred Del Ponte pričati: 'Pa ni Hrvatska nije izručila Gotovinu' ", kaže Simić, dodajući da odugovlačenje izručenja Ratka Mladića može imati izuzetno ozbiljne posljedice, poput prekida pregovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"Ovo samo pokazuje da su hrvatske obavještajne službe bolje organizirane od naših. Budući da smo svi na Balkanu, vjerujem da će sad doći do koordinacije tih službi, kako bi i Mladić završio u Haagu", stajalište je analitičara Dušana Janjića kojega prenosi "Glas javnosti", dok Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički komentator "Politike", napominje da je poklapanjem dolaska glavne haaške tužiteljice u Beograd i uhićenja Gotovine "stvoren realan pritisak na srpske vlasti koje, očito, nisu sposobne uhvatiti Mladića".

"Malo je vjerojatno da vlast ne zna gdje se krije Mladić, a ako je zaista tako, onda ona više ne kontrolira svoje službe sigurnosti", kaže Stojadinović, dodajući da ipak ne vjeruje da će izvještaj Carle del Ponte o suradnji SCG s Haškim sudom biti negativan. "To će vjerojatno biti neka kompromisna preporuka, s novim datumima i zahtjevima, a od Srbije će sve glasnije biti zahtijevano da učini ono što se u slučaju Hrvatske činilo nemogućim", kaže on.

Suprotno njemu, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko vjeruje da će taj izvještaj, kojega će glavna haška tužiteljica podnijeti 15. prosinca, biti "negativan, čemu je u velikoj mjeri doprinijelo uhićenje Gotovine".

"Vrlo je značajno da je Gotovina uhićen u zajedničkoj akciji hrvatske vlasti i Haškog suda, i zato je Carla del Ponte ljetos rekla da Hrvatska potpuno surađuje s tim sudom, za razliku od srpske vlade, koja nije uspostavila punu suradnju", kaže Biserko.

Carla del Ponte najavila je u četvrtak da će, ako SCG ne pokaže bolje rezultate u suradnji s Haškim sudom u idućih tjedan dana, njen izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a biti negativan.

Nazvavši "skandalom" činjenicu da je Ratko Mladić još na slobodi, glavna haaška tužiteljica je dodala da "ne sumnja da Vlada Srbije radi na tome, ali ne radi dovoljno", te da je sigurna da se Mladića, "ali i ostale, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina" može naći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙