FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paravac pred Ustavnim sudom BiH pokušava oboriti tužbu protiv SCG

SARAJEVO,12. prosinca(Hina) - Srpski član Predsjedništva Bosne iHercegovine Borislav Paravac odlučio je pred Ustavnim sudom svojedržave pokrenuti postupak kojim će pokušati osporiti zakonskuutemeljenost tužbe što ju je BiH pred Međunarodnim sudom pravde u DenHaagu (ICJ) podnijela protiv bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije iCrne Gore kao njezine pravne sljednice, zbog agresije i genocida,priopćeno je u ponedjeljak iz Paravčeva ureda.
SARAJEVO,12. prosinca(Hina) - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac odlučio je pred Ustavnim sudom svoje države pokrenuti postupak kojim će pokušati osporiti zakonsku utemeljenost tužbe što ju je BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ) podnijela protiv bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore kao njezine pravne sljednice, zbog agresije i genocida, priopćeno je u ponedjeljak iz Paravčeva ureda.

U priopćenju se pojašnjava kako će Paravac zapravo tražiti očitovanje Ustavnog suda u sporu oko ovog predmeta što ga je ranije protiv BiH pokrenula Republika Srpska.

Taj je spor pokrenut na temelju prosudbe vlasti RS da tužbu protiv bivše SR Jugoslavije, pokrenutu 1993. godine, institucije daytonske BiH nikada nisu potvrdile, odnosno da nju ne podupire srpski narod u BiH pa je samim time nelegalna i nelegitimna.

Paravac drži kako bi BiH trebala slijediti primjer SCG koja je odlučila povući protutužbu.

Prvo ročište po tužbi BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde zakazano je za 26. veljače 2006. godine, a Paravac smatra kako do tada neće biti moguće postići diplomatsko rješenje spora, prije svega zbog protivljenja bošnjačke strane. Stoga je od Ustavnog suda zatražio da konstatira povrede Ustava BiH i Predsjedništvu države naloži povlačenje tužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙