FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA prognozira rast potražnje za naftom u 2006.

PARIZ, 13. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Rast potražnje za naftom usvijetu bit će ove godine nešto manji no što se očekivalo zbogrelativno visokih temperatura ali će sljedeće godine porasti,ocijenila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA),revidiravši naviše svoje ranije prognoze.
PARIZ, 13. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Rast potražnje za naftom u svijetu bit će ove godine nešto manji no što se očekivalo zbog relativno visokih temperatura ali će sljedeće godine porasti, ocijenila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA), revidiravši naviše svoje ranije prognoze.

IEA je istodobno napomenula da rezervni kapacitet Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ostaje na razini od oko 2,0 milijuna barela dnevno ali je revidirala naviše svoju procjenu o potražnji za OPEC-ovom naftom na 28,5 milijuna barela dnevno.

Ukupna dnevna potražnja za naftom u svijetu dosegnut će u 2005. 83,4 milijuna barela dok će u 2006. porasti na 85,2 milijuna barela dnevno, prognozirala je IEA. Usporedbe radi, u 2004. iznosila je 82,2 milijuna barela.

Agencija je istaknula da je revidirala naniže svoje procjene o rastu potražnje za naftom u svijetu u 2005. za 20 tisuća barela dnevno te će porast iznositi 1,18 milijuna barela dnevno, navodeći kao razlog "slabu potražnju u svijetu u trećem i četvrtom tromjesečju, djelomično zbog toplog vremena i poremećaja vezanih za uragane".

No, privremeni karakter tih faktora trebao bi rezultirati oporavkom rasta potražnje za 1,79 milijuna barela dnevno u 2006., ističe IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙