FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NYT: Slučaj Gotovina uzburkao strasti u Hrvatskoj

WASHINGTON,12. prosinca(Hina) - Slučaj Ante Gotovine uzburkao jestrasti u podijeljenoj Hrvatskoj, piše u ponedjeljak list The New YorkTimes izvješćujući o reakcijama dijela hrvatske javnosti nakonuhićenja optuženog generala.
WASHINGTON,12. prosinca(Hina) - Slučaj Ante Gotovine uzburkao je strasti u podijeljenoj Hrvatskoj, piše u ponedjeljak list The New York Times izvješćujući o reakcijama dijela hrvatske javnosti nakon uhićenja optuženog generala.

Times piše kako je došlo do "bučnih prosvjeda" u Hrvatskoj gdje mnogi vide Gotovinu kao ratnog heroja, te da je u nedjelju 40.000 ljudi izašlo na ulice u Splitu kako bi mu pružilo potporu.

List također piše o okolnostima nalaženja Gotovine navodeći kako je nadzor njegovih telefonskih poziva obitelji i drugima u Hrvatskoj ukazao da se nalazi u Španjolskoj na Kanarskim otocima. "Bili smo u stalnom kontaktu s Hrvatskom", navodi list Jeana-Daniela Rucha, političkog savjetnika haške tužiteljice. "Krajem rujna rečeno nam je kako je Gotovina definitivno na Kanarskim otocima", rekao je Ruch.

List piše kako je tužiteljica Carla del Ponte na summitu EU-a 3. listopada "ponešto zagonetno" objavila kako Hrvatska sada surađuje, a da je to bilo zato što tužiteljstvo nije željelo uzbuniti Gotovinu i njegove mreže potpore. Gotovina je tada napustio Kanarske otoke, ali se ponovno vratio kasnije kada je i uhićen, piše list.

Ruch kaže kako su Sjedinjene Države, koje su ponudile do 5 milijuna dolara za informaciju koja bi vodila Gotovininu uhićenju uštedjeli tih 5 milijuna jer, kako kaže, "misli da ih nitko neće zatražiti", navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙