FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pavlaković: slučaj Gotovina zasjenjuje stvarne probleme Hrvatske

WASHINGTON,2. prosinca(Hina) - Slučaj odbjeglog generala Ante Gotovinenije stvarno važan za nastojanja Hrvatske da se uključi ueuroatlantske integracije, ali će dok je on u bijegu nastavitiutjecati na brzinu njezina približavanja Europskoj uniji i NATO-uzasjenjujući prave probleme, rekao je u četvrtak u Washingtonupovjesničar dr. Vjeran Pavlaković.
WASHINGTON,2. prosinca(Hina) - Slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine nije stvarno važan za nastojanja Hrvatske da se uključi u euroatlantske integracije, ali će dok je on u bijegu nastaviti utjecati na brzinu njezina približavanja Europskoj uniji i NATO-u zasjenjujući prave probleme, rekao je u četvrtak u Washingtonu povjesničar dr. Vjeran Pavlaković.

"Sve dok je on bjegunac nastavit će utjecati na brzinu integracije Hrvatske u NATO i EU zasjenjujući mnoge stvarne izazove s kojima se Hrvatska suočava", rekao je Pavlaković, istraživač instituta Woodrow Wilson u predavanju na washingtonskom Fakultetu za međunarodne odnose Elliot.

Razlog za to, kako je kazao, je činjenica da je Gotovina za mnoge Hrvate heroj i simbol domoljublja dok za Haški sud, EU i SAD predstavlja pokazatelj koliko Hrvatska poštuje vladavinu prava i ispunjava svoje međunarodne obveze.

"Gotovina nije tako važan za nastojanje Hrvatske da uđe u EU kao što je niz drugih političkih i ekonomskih kriterija", rekao je Pavlaković, američki Hrvat podrijetlom iz Zagreba.

Hrvatska, mada stabilna demokracija i funkcionirajuća tržišna ekonomija, još dosta treba učiniti da bi se uskladila s propisima EU o okolišu, porezima, prometu, poljoprivredi i pravosuđu, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, slučaj Gotovina uvelike se svodi na "vladavinu zakona i vjerodostojnost hrvatske vlade i politike" koju od Hrvatske očekuje EU, prije nego na "nekakvu protuhrvatsku zavjeru o kojoj mnogo govori desni tisak" u Hrvatskoj.

Pavlaković je ilustrirao svoju tvrdnju navodeći da je tek kada je vlada premijera Ive Sanadera počela provoditi akcijski plan za lociranje Gotovine stekla povjerenje EU-a i dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora u listopadu 2005.

Ocijenio je da slučaj Gotovina sada ima relativno malo utjecaja na glavnu struju hrvatske politike nakon što je na vlast ponovno došao HDZ koji uživa ugled zaštitnika nacionalnih interesa i ne strahuje kao bivša lijeva vlada Ivice Račana od nacionalističkih prosvjeda povezanih s Gotovinom kao simbolom hrvatstva.

Stranke koje podupiru Gotovinu su marginalizirane i nisu ni u Hrvatskom saboru, naveo je Pavlaković napominjući da su ga kao simbol često u političke svrhe koristile skupine koje odbijaju glavne trendove hrvatske politike protiveći se EU-u, vladavini zakona i pomirbi sa srpskom manjinom u Hrvatskoj.

Pavlaković kaže da većina Hrvata podržava Gotovinu kao heroja koji je oslobodio zemlju, ali da ne misli kako većina podržava to što da bježi pred pravdom.

On smatra kako je u najboljem interesu Hrvatske i samog Gotovine da on svoju nevinost dokaže pred tim Sudom.

"Slučaj Gotovina šteti ugledu Hrvatske jer kad god čujete o Hrvatskoj u vijestima one su povezane ili sa ratnim zločinima ili turizmom", rekao je Pavlaković koji je objavljivao članke o demokratizaciji u Hrvatskoj.

Smatra da je slučaj Gotovina mogao biti riješen da se predao Haškom sudu nakon optužnice 2001. i da bi do sada vjerojatno mogao biti suđen u Hrvatskoj ukazujući da je Sud ove godine prepustio hrvatskom pravosuđu slučajeve generala Rahima Ademija i Mirka Norca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙