FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski general Ante Gotovina, koji je u srijedu uhićen na Kanarskim otocima, bit će u subotu španjolskim vojnim zrakoplovom prebačen iz Madrida u Den Haag, objavili su u petak španjolski mediji pozivajući se na policijske izvore. Zrakoplov s hrvatskim generalom najvjerojatnije će u subotu ujutro poletjeti iz vojne baze Torrejon de Ardoz, u blizini Madrida, prema Nizozemskoj. Španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso kazao je u petak da je izručenje hrvatskog generala Ante Gotovine haškom sudu odgođeno zbog "logističkih pitanja" i da će do tog izručenja doći "što to prije bude moguće". Španjolski ministar dodao je da je prema "dvije krivotvorene putovnice", koje je posjedovao, general Gotovina bio u Argentini, Čileu, Rusiji, Kini, Češkoj, Tahitiju i Mauricijusu.

LONDON - Uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine, kojega je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu optužio za ratne zločine nakon čega je bio u bijegu četiri godine, otvara vrata priključenju Hrvatske Europskoj uniji, rekao je u petak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn za BBC. "Radi se o velikoj prepreci koja je uklonjena s puta Hrvatskoj", rekao je. Rehn je kazao da je aktivna suradnja između hrvatskih vlasti i Tribunala u Den Haagu bila ključna za otvaranje puta uhićenju generala Gotovine. Naglasio je da Srbija sada treba uhititi i prebaciti ratne zločince kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić te da o tome ne može biti kompromisa.

ZAGREB - Vijest o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj i u petak je jedna od glavnih tema svjetskih novinskih agencija, televizijskih i radio postaja, tiskovnih medija kao i internet-portala. Svi svjetski mediji donose velike priče o samom uhićenju generala Gotovine, njegovom prebacivanju s Kanara u Madrid, skorom izručenju Den Haagu, a donose i vijesti o demonstracijama u Hrvatskoj protiv njegova uhićenja, kao i procjene da će put Hrvatske prema EU i NATO-u sada biti još brži i bez prepreka. Svjetski mediji vijest o Gotovininom uhićenju povezuju i s preostalim haškim bjeguncima, posebice Karadžićem i Mladićem, te ističu da će njegovo uhićenje izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i Crnu Goru.

ZAGREB - Uhićenje generala Ante Gotovine veliki je korak prema tome da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995., ne prolaze nekažnjeno, priopćio je Amnesty International. Amnesty (AI) poručuje da sada, kad je Ante Gotovina u pritvoru, hrvatske vlasti moraju riješiti problem nekažnjavanja u postupcima koji se vode pred domaćim sudovima za sve zločine koje su navodno počinili pripadnici hrvatske vojske i policije.

BEOGRAD - Uhićenje haaškog optuženika, hrvatskog generala Ante Gotovine pojačat će pritisak na Srbiju i Crnu Goru, ističe se u većini komentara u Srbiji u petak. Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom državne zajednice SCG Rasim Ljajić kazao je da sada Srbija i Crna Gora moraju izvršiti sve preostale obaveze prije nego što budu 'pritjerani uza zid'. Dodao je da nitko ni u međunarodnoj zajednici, niti u Srbiji i Crnoj Gori ne zna gdje se skriva Ratko Mladić. U intervjuu agenciji Beta ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković kazao je da su nakon uhićenja Ante Gotovine Hrvatskoj širom otvorena vrata u NATO i EU, dok se SCG "nažalost udaljava od Europe". Dodao je da nije isključeno da Hrvatska stigne u Bruxelles zajedno s Rumunjskom i Bugarskom već 2007. ili 2008. godine.

ZAGREB - Međunarodna "crvena" tjeralica za hrvatskim generalom i haškim optuženikom Antom Gotovinom i dalje je na snazi, sudeći po internet stranicama sjedišta Interpola u Lyonu. Na Interpolovim stranicama tako se još uvijek može naći Gotovinina fotografija i opći podaci o njemu, kratak fizički opis i obrazloženje tko i zašto ga traži. Međunarodnu tjeralicu za njim Interpol je raspisao i objavio krajem kolovoza 2001., na temelju naloga Haškog suda.

BEOGRAD - Iako će medijska kampanja Vlade Hrvatske i OESS-a za povratak i reintegraciju izbjeglih i raseljenih osoba, pod nazivom "Gdje ima mjesta za sve" i "Hrvatska je dom svih njenih građana", tek biti predstavljena idućega tjedna, kampanja se u Srbiji već zahuktala, sudeći po učestalosti reklama na radio-postajama i po plakatima postavljenim na ulicama Beograda. Kampanju, čiji je cilj informiranje o uvjetima i pravima prilikom povratka, službeno će u četvrtak, 15. prosinca u Beogradu predstaviti veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić, Ana-Maria Radić, predstavnica Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka RH i Antonela Cerazino, glasnogovornica Misije OESS-a u Hrvatskoj.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u petak je na konferenciji za novinare ocijenio da je njegova koalicijska vlada u prvom godini svog četverogodišnjeg mandata bila vrlo uspješna te je zanijekao nagađanja da uskoro namjerava poduzeti izmjene u svom kabinetu. "Međunarodni položaj Slovenije nije nikada bio bolji i stabilniji, a vlada na ekonomskom području uz raspoložive elemente nije napravila greške", rekao je Janša na konferenciji za novinare. Janša je rekao da će rast društvenog proizvoda u ovoj godini biti oko četiri posto, isti je po njegovim riječima rast bruto plaća zaposlenih, a za 0,1 posto smanjena je nezaposlenost. Kao najveći uspjeh Janša je naveo smanjivanje inflacije unatoč velikom rastu cijena nafte na međunarodnom tržištu.

VARŠAVA - Poljska je bila srce CIA-ine tajne mreže zatvora u Europi s bazama u kojima je do nedavno bila zatvorena četvrtina od stotinjak zatvorenika koji su bili držani u logorima diljem svijera, objavila je u petak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Vodeći analitičar Human Rights Watcha Marc Garlasco kazao je da je Poljska bila glavna baza za CIA-ina ispitivanja u Europi, dok je Rumunjska služila za transfer zatvorenika. Garlasco je kazao i da je CIA uspostavila dva zatvora u Poljskoj koji su zatvoreni vrlo brzo nakon što je Washington Post objavio članak o tajnim zatvorima prošli mjesec. Poljske su vlasti opetovano negirale postojanje tajnih zatvora bilo gdje na poljskom teritoriju.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda koje sudi bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u petak je objavilo odluku da neće izdavati sub poenu britanskom premijeru Tonyju Blairu i bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu, kako bi svjedočili ili dali pisani iskaz prije svjedočenja u sklopu Miloševićeva dokaznog postupka obrane. Zahtjev vijeću da izdavanjem obvezujućih naloga vladama Velike Britanije i Njemačke ili izdavanjem sub poena osobno Blairu i Schroederu, osiguraju njihovo svjedočenje pred Haškim sudom, u Miloševićevo ime podnijeli su njegovi sudski postavljeni branitelji Steven Kay i Gillian Higgins. U odluci o Blairu i Schroederu, sudsko vijeće nije se referiralo prema zahtjevima za pozivanje subpoenom Clintona i Clarka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙