FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen engleski prijevod knjige "Stoljeće nafte"

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Industrija nafte Ina i Nakladničkakuća Zadro predstavili su danas engleski prijevod knjige 'Stoljećenafte', autora Igora Dekanića, Steve Kolundžića i Darie Karasalihović.
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Industrija nafte Ina i Nakladnička kuća Zadro predstavili su danas engleski prijevod knjige 'Stoljeće nafte', autora Igora Dekanića, Steve Kolundžića i Darie Karasalihović.

Knjiga, u engleskoj verziji naslovljena 'A Century of Oil - The Nexus of Oil, Money and Power that has Changed the World, uslijedila je nakon dvaju izdanja na hrvatskom jeziku.

Riječ je o djelu u kojemu se uz obradu povijesti istraživanja, pridobivanja, prerade i tržišta nafte i plina, analiziraju svjetske geopolitičke implikacije naftnog tržišta, a u posebnom poglavlju obrađuje se povijest istraživanja i poslovanja naftom i plinom u Hrvatskoj.

U 16 poglavlja, autori iznose najvažnije događaje u i oko naftne industrije, od pionira naftnih istraživanja, do uloge nafte i plina u energetskoj opskrbi tijekom dvadesetog stoljeća, preko najznačajnijih prijepora i sukoba oko nafte. Analizira se i problematika zaštite okoliša.

Po ocjeni predsjednika Znanstvenog vijeća za energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bože Udovičića, ova je knjiga značajan prilog hrvatske stručne misli u svjetskoj raspravi o budućnosti tržišta nafte i plina, koja hrvatsku naftnu struku stavlja uz bok najznačajnijim svjetskim prilozima na tom području.

Knjiga daje svestran i detaljan pregled nafte kao energenta te instrumenta moći i glavne poluge svjetske geopolitike, rekao je Udovičić.

Djelo u početku zamišljeno kao povijest naftne industrije, tijekom svoga nastajanja postalo je geopolitička analiza i razmatranje uloge nafte i plina u globalnim političkim i gospodarskim odnosima, dodao je jedan od autora Igor Dekanić.

Knjiga je naišla na nepodijeljene pozitivne kritike okupljenih na predstavljaju. Prodekanica Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta u Zagrebu Biljana Kovačević Zelić ocijenila ju je značajnim prilogom u obrazovanju novih generacija naftnih i plinskih stručnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙