FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Matvejevićeva zbirka eseja na francuskom jeziku

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga Predraga Matvejevića"Mediteran i Europa: predavanja s College de France i drugi eseji"("La Mediterranee et l'Europe - lecons au College de France et autresessais"), koju je na francuskom objavila naklada Fayard, danas jesvečano predstavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu.
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga Predraga Matvejevića "Mediteran i Europa: predavanja s College de France i drugi eseji" ("La Mediterranee et l'Europe - lecons au College de France et autres essais"), koju je na francuskom objavila naklada Fayard, danas je svečano predstavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Eseji su, po tvrdnjama autora, svojevrsni nastavak njegovog "Mediteranskog brevijara". Prvih sedam eseja su predavanja koje je Matvejević održao u College de Franceu i vezani su za Mediteranski brevijar, dok je desetak preostalih eseja nastalo kao rezultat autorovog rada pri Europskoj komisiji.

U knjizi se osjeća stanoviti pesimizam, rekao je Matvejević pojašnjavajući kako je Mediteran prostor na kojem se sukobi redaju jedan za drugim. Europa se okrenula kontinentu - Bruxellesu, Strassbourgu, Frankfurtu, istovremeno zanemarujući svoj jug koji je ostao frustriran. Neki od eseja, po autorovim riječima, nastajali su kao rezultat Konferencije u Barceloni koja je prije deset godina trebala riješiti

problem Mediterana, no pokazala se neuspješnom.

Po njegovoj ocjeni, Hrvatska još uvijek nije pronašla svoje mjesto na Mediteranu, zbog čega mu je jako žao.

"Rođen sam u Mostaru i o sebi s ponosom govorim kao o čovjeku s Balkana", istaknuo je Matvejević dodajući kako je Balkan istovremeno i koljevka i barutana Europe.

Eseje nisam pisao s ciljem da se svima svide, istaknuo je Matvejević dodajući kako ipak drži da nije vrijeđao ničije vrijednosti.

Predrag Matvejević (Mostar, 1932.) studirao je romanistiku u Sarajevu i Zagrebu. Komparativnu književnost i estetiku doktorirao je na Sorbonni. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. kada odlazi iz Hrvatske. U Francuskoj je predavao književnost, a u Italiji slavistiku.

Matvejević je napisao niz knjiga na hrvatskom te četiri knjige na francuskom jeziku. Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na dvadesetak jezika, a danas o predstavljena zbirka eseja na francuskom trebala bi se pojaviti i u hrvatskom prijevodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙