FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija prvih dočasnika članica Američko-jadranske povelje

OPATIJA,23. studenoga 2005.(Hina) - Prvi dočasnici zemalja članicaAmeričko-jadranske povelje - Hrvatske, Albanije, Makedonije i SAD-a,te još deset zemalja susreli su se na međunarodnoj proširenojkonferenciji u Opatiji koja će trajati dva dana.
OPATIJA,23. studenoga 2005.(Hina) - Prvi dočasnici zemalja članica Američko-jadranske povelje - Hrvatske, Albanije, Makedonije i SAD-a, te još deset zemalja susreli su se na međunarodnoj proširenoj konferenciji u Opatiji koja će trajati dva dana.

Cilj je konferencije intenziviranje suradnje i izgradnja kvalitetnog partnerskog odnosa triju zemalja jugoistočne Europe, potpisnica Američko-jadranske povelje, s NATO-om. Prvi dočasnici drugih zemalja u svojim izlaganjima, kao i u bilateralnim razgovorima, prenijet će svoja iskustva važna u postupku pristupanja NATO-u.

U radu konferencije sudjeluje prvi dočasnik Hrvatske vojske časnički namjesnik Goran Turk i brigadni general Mate Pađen, načelnik uprave za međunarodnu vojnu suradnju Oružanih snaga RH.

Uz predstavnike zemalja potpisnica Povelje, na skupu sudjeluju i prvi dočasnici i predstavnici oružanih snaga Austrije, BiH, Češke, Francuske, Mađarske, Italije, SiCG, Nizozemske, Slovačke i Slovenije.

Prvi dočasnik u vojsci jedne zemlje nalazi se na čelu lanca zapovijedanja u dočasničkom zboru.

Američko-jadranska povelja potpisana je u Tirani 2003. godine u cilju ubrzanja postupka pristupanja Hrvatske, Albanije i Makedonije NATO savezu. Poveljom je utvrđeno da će se ocjenjivati napredak u postupku pristupanja NATO-u svake zemlje pojedinačno cijeneći rezultate u jačanju demokracije i manjinskih prava, zaustavljanju terorizma, prekograničnog kriminala i borbe protiv oružja za masovno uništenje te poticanje započetih reformi oružanih snaga i međusobne vojne suradnje tih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙