FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed branitelja zbog svjedočenja neprijateljskih vojnika u "slučaju Lora"

SPLIT, 28. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitu, nakojemu su održava suđenje u tzv. slučaju Lora, danas je prosvjedovalodesetak pripadnika šest braniteljskih udruga iz Splita nezadovoljnihšto u postupku svjedoče i bivši pripadnici i rezervisti neprijateljskevojske.
SPLIT, 28. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitu, na kojemu su održava suđenje u tzv. slučaju Lora, danas je prosvjedovalo desetak pripadnika šest braniteljskih udruga iz Splita nezadovoljnih što u postupku svjedoče i bivši pripadnici i rezervisti neprijateljske vojske.

"Ogorčeni smo činjenicom da bivši pripadnici 'Belih orlova' i rezervisti iz Trebinja, piloti i ostali, osuđeni u Hrvatskoj, a zatim oslobođeni po Zakonu o oprostu ili zamijenjeni, postaju vjerodostojni svjedoci u postupku protiv hrvatskih vojnih policajaca", rekao je predsjednik Udruge oboljelih od PTSP-a Miro Moro.

Najavivši veće prosvjedne skupove, ali ne rekavši kad i gdje, dodao je kako se "može ponoviti splitska Riva", odnosno prosvjed sličan onomu u znak potpore generalu Mirku Norcu održanu 2000.

Prosvjednici su pozvali i sve ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata da im se pridruže u prosvjednim akcijama.

Moro je odbacio prigovore kako se sličnim skupovima čini pritisak na pravosuđe, jer je, kako je ustvrdio, pritisak prvi počeo Nenad Puhovski svojim "sramotnim filmom o Lori, u kojemu se tvrdi da je u Lori ubijeno čak 70 srpskih civila".

Na suđenju u "slučaju Lora" pred Županijskim sudom u Splitu ispitan je veći broj svjedoka civila, zatvorenih 1992. zbog sumnje da su počinili kažnjivo djelo oružane pobune, koji su naknadno pomilovani po Zakonu o oprostu. Od početka ovog mjeseca do prošlog tjedna ispitano je i osam svjedoka iz Srbije i Crne Gore, bivših pripadnika tzv. JNA, te 10 pripadnika rezervnog sastava tzv. JNA iz Trebinja u BiH, negdašnjih ratnih zarobljenika koji su, također, bili zatvoreni u Vojno-istražnom centru Lori i svjedočili da su zlostavljani i oni i zatvoreni civili. Među svjedocima su bili i oni koji su pravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, no zamijenjeni su.

Suđenje se, nakon stanke od petka, nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙