FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Znanstveni skup o svjetskoj godini fizike

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Jednodnevni znanstveni skup"Svjetska godina fizike" jutros je počeo u Hrvatskoj akademijiznanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Jednodnevni znanstveni skup "Svjetska godina fizike" jutros je počeo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

U svjetskoj godini fizike obilježava se obljetnica Planckova otkrića kvantne teorije i otkrića Einsteinove teorije relativnosti, podsjetio je govoreći o stoljeću kvantne fizike profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Marijan Šunjić. Dodao je kako su ta otkrića prouzročila revoluciju u fizici, znanosti i filozofiji.

Šunjić je napomenuo kako je praktična primjena zakona kvantne fizike omogućila pojavu mnogih tehnoloških postignuća. Posebno su važna ona u biomedicini, nanotehnologiji i komunuikacijama, rekao je.

O pitanjima fizike govorit će desetak hrvatskih znanstvenika. O stoljeću teorije relativnosti, uz ine, govorit će Neven Bilić, o modernoj kozmologiji Ivica Picek, o ljudskom genomu i fizici akademik Vladimir Paar te Goran Pichler o laserima i njihovoj primjeni.

Izlaganja sa skupa, HAZU će objaviti u zasebnoj knjizi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙