FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Uhićenje Gotovine korak na putu RH ka EU

BERLIN, 9. prosinca 2005. (Hina) - Njemački tisak u petak je opširnimizvješćima i komentarima popratio uhićenje Ante Gotovine a zajedničkije zaključak da taj događaj predstavlja značajan korak na putuHrvatske ka Europskoj uniji.
BERLIN, 9. prosinca 2005. (Hina) - Njemački tisak u petak je opširnim izvješćima i komentarima popratio uhićenje Ante Gotovine a zajednički je zaključak da taj događaj predstavlja značajan korak na putu Hrvatske ka Europskoj uniji.

Komentator Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) posebice ističe važnu ulogu vlade Ive Sanadera i njezinu zrelost u odnosu na slučaj Gotovina. "Da jedna vlada pravnoj državi daje prednost pred populističkim iskušenjem dodvoravanja neprijateljski raspoloženim biračima, potpuna je novost u Hrvatskoj i pokazuje zrelost za Europu".

U tekstu se nadalje navodi da se konačno pokazalo da je hrvatsko vodstvo, tvrdeći da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, za razliku od Međunarodnog suda bilo u pravu.

"Carla del Ponte je bila u krivu, Mesić i Sanader su bili u pravu", smatra komentator te dodaje da će Hrvatska konačno biti pošteđena dvoličnih i lažnih igara u kojima se Gotovina stavlja "u isti koš s masovnim ubojicama Karadžićem i Mladićem".

"Hrvatska i Srbija jednostavno ne igraju u istoj ligi. Da bi se Srbija pomakla i dalje je potreban pritisak", zaključuje komentator.

"Frankfurter Rundschau" (FR) smatra da je uhićenje Gotovine prije svega uspjeh za Europsku uniju.

"Uhićenje Gotovine pokazuje da strategija EU-a za Balkan djeluje. Tko želi postati članom mora pokazati da pripada europskom klubu koji poštuje određena pravila bez obzira na posljedice" smatra komentator FR-a. "U znak sjećanja na žrtve rata ali i zbog europske budućnosti balkanskih zemalja Europa je pokazala da kad je međunarodno pravo u pitanju ne smije biti sivih zona".

Berlinski Tagesspiegel Gotovinu naziva "herojem s prljavim rukama" i zaključuje da je Vlada u Zagrebu načinila veliki korak s obzirom na to da se "zna koliku popularnost Gotovina uživa u Zemlji".

"Die Welt" smatra da je uhićenjem Gotovine "nestala posljednja velika prepreka na putu Hrvatske u EU a Sueddeutsche Zeitung također smatra da razvoj događaja "ubrzava hrvatski put u EU".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙