FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski tisak o uhićenju Gotovine

ZAGREB/MADRID, 9. prosinca 2005. (Hina) - Španjolski tisak u petak jeopsežno izvijestio u svim svojim vodećim dnevnim tiskovinama ouhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine u srijedu na Kanarskimotocima.
ZAGREB/MADRID, 9. prosinca 2005. (Hina) - Španjolski tisak u petak je opsežno izvijestio u svim svojim vodećim dnevnim tiskovinama o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine u srijedu na Kanarskim otocima.

Španjolski dnevni list El Pais tako u svojem uvodnom komentaru piše kako je uhićenje Gotovine od strane španjolske policije izniman poticaj za Haški sud (ICTY), zamoren beskrajnim suđenjem Slobodanu Miloševiću za srpski genocid.

Nadalje navodi kako je hrvatski general, u bijegu već četiri godine, koji je pod lažnim identitetom boravio u mirnom i diskretnom hotelu s četiri zvjezdice Bitacora na otoku Tenerife, u trenutku uhićenja kod sebe imao 12.000 eura.

Uspoređivanje dokumenata koje je predao njegov pratitelj, prijatelj koji mu je služio kao zaštitar, a čiji je identitet bio poznat otprije, dovelo je do uhićenja, piše list.

Odgovorne osobe u hotelu prije nekoliko su dana predale policiji obrazac koji je ispunio Hrvat Kristijan Horvat, prijavljen u hotelu pet dana ranije.

List navodi da je predavanje obrasca uobičajen postupak koji se pretvorio u jedan od aduta u radu posebne postrojbe španjolske policije osnovane za hvatanje bjegunaca. Ta je postrojba uključila Gotovinu na listu prioriteta 8. ožujka 2004., piše list. Interpolov nalog o uhićenju Gotovine svrstan je pod "iznimno važno".

Osim toga, SAD ga je uključio u svoj program potrage za bjeguncima i ponudio pet milijuna dolara onome tko pomogne u njegovu uhićenju. Policija pretpostavlja da je Gotovina na otok stigao charter letom, piše El Pais.

El Pais članak zaključuje podatkom da je general tijekom čitanja optužnice šutio, te da je tek kazao kako nema ništa za reći.

Dnevnik El Mundo piše kako je policija na Kanarskim otocima pokrenula praćenje Gotovine u rujnu kad su im postala sumnjiva dva muškarca balkanskog podrijetla koja su putovala po otocima, odsjedajući u hotelima s četiri zvjezdice, nikad duže od tjedan dana, prenosi Reuters.

Vlasti su Gotovinu identificirale po obrascu prijave gosta i fotokopiji njegove putovnice, piše El Mundo.

Kanarsko izdanje španjolskog dnevnika ABC piše da je oporbena španjolska Narodna stranka čestitala policiji na uhićenju generala Gotovine i nada se "hitnom izjašnjavanju" ministra unutarnjih poslova Josea Antonia Alonsa koji bi trebao objasniti "kako je taj navodni ratni zločinac došao do Kanara".

Stranka želi znati i "tko ga je štitio i u kakvom je odnosu njegov boravak na Tenerifeu s izjavom državnog tužitelja Candida Conde-Pumpida od 8. studenoga da se španjolski arhipelag pretvara u utočište zločinačkih organizacija iz istočne Europe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙