FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak o uhićenju Gotovine

LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - Uhićenje Ante Gotovine, te komentari omogućim političkim reakcijama u Hrvatskoj u petak su jedna od glavnihtema slovenskog tiska.
LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - Uhićenje Ante Gotovine, te komentari o mogućim političkim reakcijama u Hrvatskoj u petak su jedna od glavnih tema slovenskog tiska.

"Gotovina na putu u Haag - Gdje su Karadžić i Mladić", glavni je naslov pod kojim ljubljansko "Delo" na naslovnoj stranici i na unutarnjim stranicama donosi više priloga o vijesti koja je, kako navodi, "potresla Hrvatsku", koja je "šokirala Zagreb" i koju u Hrvatskoj "nitko nije pozdravio".

"Hrvati o uhićenju Gotovine imaju različita mišljenja. Jedni vijesti o uhićenju nisu željeli vjerovati, drugi traže postavljanje blokada na cesti, a većina se slaže da je riječ o sramotnom činu", navodi dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Zagreba. U posebnom komentaru list navodi da uhićenje Gotovine i nije dobra vijest za hrvatsku vladu i premijera Sanadera koji je ranije kao oporbeni čelnik "bio u prvim redovima Gotovininih pristaša", a sada će, kako se navodi, hrvatsku javnost morati navikavati na to da su i Hrvati tijekom "balkanskog masakra" činili zločine, a izgubit će i "fizički alibi" u liku Gotovine kao krivca za eventualne zastoje u pregovorima o ulasku u EU.

Komentator ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" Zoran Senkovič u komentaru pak tvrdi da je uhićenjem Gotovine "završeno to neugodno poglavlje u odnosu s međunarodnom zajednicom" iako, kako navodi, Gotovina možda "nije baš zadnji Hrvat kojemu će se u Haagu suditi". On međutim dodaje kako sadašnja hrvatska vlast viješću o njegovu uhićenju može biti zadovoljna jer se potvrdilo da se Gotovina nije skrivao na teritoriju Hrvatske.

"Hrvatska se konačno riješila traume zvane Carla del Ponte jer je Sanadera i nakon početka pregovora s EU povremeno podsjećala da priča još nije završena", ocjenjuje Senkovič, dodajući da tužiteljica sada hrvatskom premijeru duguje ispriku "makar umotanu u diplomatski celofan".

Mariborski dnevni list "Večer" navodi da je uhićenje Gotovine "podijelilo Hrvatsku".

"Dio hrvatskih političara aplaudira, a dio se zgraža", navodi list u reakcijama na vijest u Zagrebu, te dodaje izjavu premijera Sanadera da je uhićenje Gotovine u inozemstvu potvrda kredibilnosti izjava hrvatskih vlasti da Gotovina nije bio dostupan hrvatskim vlastima.

Uhićenje Gotovine povećat će pritisak Haaga na Beograd i Srbe u BiH, a u Hrvatskoj je dobar dio javnosti ogorčen što se u Haag šalje "junak domovinskog rata", piše u komentaru list Mirko Lorenci.

"Sanader Gotovinino uhićenje izvana mora pozdravljati, ali zna da mu to znači gubitak dobrog dijela birača, te da je za njega vijest iz Španjolske dobra i slaba", piše komentator "Večera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙