FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićenje Gotovine i u petak jedna od glavnih vijesti svjetskih medija

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Vijest o uhićenju hrvatskog generalaAnte Gotovine u Španjolskoj i u petak je jedna od glavnih temasvjetskih novinskih agencija, televizijskih i radio postaja, tiskovnihmedija kao i internet-portala.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Vijest o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine u Španjolskoj i u petak je jedna od glavnih tema svjetskih novinskih agencija, televizijskih i radio postaja, tiskovnih medija kao i internet-portala.

Svi svjetski mediji donose velike priče o samom uhićenju generala Gotovine, njegovom prebacivanju s Kanara u Madrid, skorom izručenju Den Haagu, a donose i vijesti o demonstracijama u Hrvatskoj protiv njegova uhićenja, kao i procjene da će put Hrvatske prema Europskoj uniji i NATO-u sada biti još brži i bez prepreka.

"I za heroje vrijedi zakon", naslov je teksta o Gotovininom uhićenju u mađarskom listu "Nepszabadsag", u kojem, između ostaloga, stoji: "Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovine postali su simboličke figure, s čijim izručenjem Den Haagu su povezane ozbiljne političke posljedice. Zbog Gotovine je bio odgođen početak pregovora između Hrvatske i EU-a, a o Karadžiću ovisi čitava politička budućnost Srbije".

Svjetski mediji vijest o Gotovininom uhićenju povezuju i s preostalim haškim bjeguncima, posebice Karadžićem i Mladićem, te ističu da će njegovo uhićenje izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i Crnu Goru.

U svim se tekstovima također naglašava da je upravo slučaj generala Gotovine bio glavna prepreka približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama, te da se sada može očekivati ubrzani put Hrvatske prema EU-u i NATO-u.

"Uhićenje bivšeg generala hrvatske vojske ponovno je potvrdilo da mlinovi svjetske pravde melju sporo, ali dosljedno", piše novinar švicarskog lista "Tages-Anzeiger".

Novinar njemačkog lista "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pita se je li glavna haška tužiteljica Carla del Ponte već 3. listopada, kada je dala pozitivno mišljenje o suradnji Zagreba i Den Haaga, "znala da se krug oko Ante Gotovine steže".

Uhićenje Ante Gotovine, te komentari o mogućim političkim reakcijama u Hrvatskoj u petak su jedna od glavnih tema slovenskog tiska.

"Gotovina na putu u Den Haag - gdje su Karadžić i Mladić", glavni je naslov pod kojim ljubljansko "Delo" na naslovnoj stranici i na unutarnjim stranicama donosi više priloga o vijesti koja je, kako navodi, "potresla Hrvatsku", koja je "šokirala Zagreb" i koju u Hrvatskoj "nitko nije pozdravio".

Vijest o uhićenju Ante Gotovine osvanula je u petak na naslovnicama svih bosanskohercegovačkih dnevnih listova koji, baš kao i elektronski mediji u toj zemlji prethodnog dana, opširno izvješćuju o svim potankostima vezanim uz operaciju privođenja, ali i o reagiranjima u Hrvatskoj i svijetu. Mostarski "Dnevni list", jedini na hrvatskom jeziku u BiH, Gotovininu je uhićenju posvetio cijelih prvih pet stranica.

Španjolski tisak u petak je opsežno izvijestio u svim svojim vodećim dnevnim tiskovinama o uhićenju Gotovine. Dnevni list El Pais tako u svojem uvodnom komentaru piše kako je uhićenje Gotovine od strane španjolske policije izniman poticaj za Haški sud (ICTY), zamoren beskrajnim suđenjem Slobodanu Miloševiću za srpski genocid.

Ruski mediji pišu u petak da je uhićenje Gotovine izazvalo masovne demonstracije u Hrvatskoj. Tako su novine Pravda objavile na svojoj internet stranici članak o prosvjedima pod naslovom "Hrvati 'za' genocid nad Srbima".

"U Hrvatskoj su počele masovne demonstracije u vezi s uhićenjem bivšeg generala Ante Gotovine, optuženog za genocid nad Srbima", piše Pravda, dodajući da su prosvjedi održani u Zagrebu i Pakoštanima, te da je najavljen prosvjed u Splitu.

Novine Kommersant donose članak pod naslovom "Uhićenje Gotovine približilo Hrvatskoj članstvo u NATO-u", u kojem prenose riječi predstavnika glasnogovornika američkog State Departmenta Adama Erelija da je "ovo uhićenje za Hrvatsku očito veliki korak naprijed na njezinu putu ka konačnom članstvu u NATO-u".

Svi talijanski listovi posvetili su opširne tekstove uhićenju Gotovine u Španjolskoj naglašavajući kako je svojedobno glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte optuživala Hrvatsku i Vatikan da sakrivaju optuženog bjegunca.

Bivši talijanski premijer Giuliano Amato, koji sada predsjeda međunarodnom komisijom za Balkan, rekao je, kako prenosi list Repubblica, kako je "Gotovina bio madež na licu Hrvatske". "Njegovo uhićenje omogućit će pregovaračkom procesu (za ulazak Hrvatske u EU) da ide naprijed bez ikakvih mentalnih zadrški", rekao je Amato za Repubblicu.

Sva talijanska glasila prenose Gotovininu biografiju, odnosno da je bio pripadnikom francuske Legije stranaca.

Bio je "u službi vlade u Parizu u borbama u Africi i zatim u Gvatemali i Paragvaju, te je na taj način zaradio francusku putovnicu. Osamdesetih godina smjestio se u Francuskoj i vjerojatno je bio uključen u osjetljive operacije francuske tajne službe, ali se posvetio i kriminalu, te je bio osuđen za pljačku, iznuđivanje i otmicu osobe", piše Corriere della Sera.

Informacije o uhićenju Gotovine objavili su mediji u svim europskim zemljama, kao i mediji u SAD-u, Izraelu, Australiji, Japanu, Keniji i Jamajci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙