FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Uhićenje Gotovine neće utjecati na odnose Hrvatske i Slovenije

LJUBLJANA, , 9. prosinca 2005. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janšarekao je u petak je na konferenciji za novinare da uhićenje generalaAnte Gotovine neće utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske te da ćeono ukloniti napetosti u odnosima Hrvatske i EU.
LJUBLJANA, , 9. prosinca 2005. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak je na konferenciji za novinare da uhićenje generala Ante Gotovine neće utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske te da će ono ukloniti napetosti u odnosima Hrvatske i EU.

Upitan bi li uhićenje generala Gotovine moglo utjecati na odnose Ljubljane i Zagreba, i kako će se to pokazati na odnose u regiji, Janša je rekao da je vijest o uhićenju Gotovine dovela do uklanjanja napetosti koje su postojale u odnosima Hrvatske i Europske unije u vezi s pregovorima o punopravnom članstvu u EU.

"Uhićenje Gotovine neće imati bitnoga utjecaja na odnose Slovenije i Hrvatske, a odnosi Hrvatske s Europskom unijom bit će oslobođeni napetosti", rekao je Janša.

Janša je dodao, kako će pritisak Haaškog suda koji je dosad bio koncentriran na Hrvatsku, biti premješten na Srbiju i Crnu Goru, a kako je dodao, vjerojatno i na Bosnu i Hercegovinu, iako je ona još daleko od statusa kandidata i pregovora s Europskom unijom.

"Dok pitanje uhićenja Mladića i Karadžića ne bude riješeno, to će biti velika prepreka za članstvo, pa i status kandidata Srbije i Crne Gore, a vjerojatno i Bosne i Hercegovine", rekao je Janša, dodajući da je pritisak dosad bio na Hrvatskoj, jer je ona najbliža Europskoj uniji.

Janša je također rekao da je uhićenje Gotovine potvrdilo stajališta onih zemalja Europske unije koje su podržavale početak pregovora s Hrvatskom, te neopravdanost skepse većega broja država koje su odgađale početak pregovora, vjerujući da je general Gotovina u Hrvatskoj.

Govoreći o rezultatima jednogodišnjeg mandata koalicijske vlade, slovenski premijer prvu je godinu ocijenio uspješnom, istaknuvši kao najveći uspjeh snižavanje inflacije do mjere koja joj osigurava skoro prihvaćanje zajedničke valute euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙