FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukob na Markovu trgu bez ozlijeđenih, razbijena dva prozora Banskim dvori

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - U sukobu policije i nekoliko stotinaprosvjednika koji su sinoć na Markovu trgu negodovali zbog uhićenjagenerala Ante Gotovine nije bilo ozlijeđenih, privedeno je 11 osoba, akamenjem i bocama prosvjednici su razbili dva prozora na zgradi Vlade,doznaje se danas u zagrebačkoj policiji.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - U sukobu policije i nekoliko stotina prosvjednika koji su sinoć na Markovu trgu negodovali zbog uhićenja generala Ante Gotovine nije bilo ozlijeđenih, privedeno je 11 osoba, a kamenjem i bocama prosvjednici su razbili dva prozora na zgradi Vlade, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji.

Do sukoba pred zgradom Vlade došlo je oko 21,45 sati kada je kordon policije krenuo prema prosvjednicima namjeravajući ih maknuti s trga na kojemu je zakonom zabranjeno prosvjedovanje. No, kako se prosvjednici nisu razišli došlo je do naguravanja s policijom, a neki od prosvjednika su, tvrde u policiji, bacili kamenje i boce prema njihovim kolegama te razbili dva prozora i dio metalnog odvodnog luka na zgradi Vlade.

Prosvjednici su, noseći transparente sa slikama Gotovine i hrvatske zastave, pjevali pjesme potpore hrvatskom generalu, te su zvižducima i psovkama vrijeđali premijera Ivu Sanadera i članove Vlade, a na prostor trga bila je bačena i jedna pirotehnička baklja.

Policija je prilikom intervencije zbog remećenja javnog reda i mira privela 11 prosvjednika, petero zbog vrijeđanja i vikanja, a šestero zbog bacanja kamenja i boca. Oni su noć proveli u policiji, a jutros će biti privedeni prekršajnom sucu.

Sat vremena nakon okupljanja prosvjednika na Markovu trgu, oko 22,10 sati, policija je uspjela, kako kažu, potisnuti prosvjednike prema Kamenitim vratima i Radićevoj ulici.

U policiji procjenjuju da je bilo između 500 i 700 prosvjednika, dok je s druge strane bilo stotinjak policajaca.

Po riječima Davora Tora iz Odjela za odnose s javnošću i analitiku zagrebačke policije, prema prosvjednicima se postupalo zbog zaštite zgrade Vlade koja spada u štičene državne objekte.

Okupljanje građana u znak potpore Gotovini počelo je ranije oko 20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje nije zabilježen niti jedan izgred i policija nije intervenirala.

Po riječima zamjenika načelnika zagrebačke policije Dubravka Novaka, prosvjednici su tada unatoč upozorenju policije da je zakonom zabranjeno okupljanje na Markovu trgu. Novak tvrdi da stotinjak interventnih policajaca na Markovu trgu nije uporabilo palice niti fizičku silu, već je samo potiskivanjem pomaknula prosvjednike. Kazao je i da policija nije dobila nikakvu uputu o propuštanju prosvjednika na Markov trg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙