FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Stijenj" Zdravka Gavrana

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Zbirku pasatističkih pjesama"Stijenj" Zdravka Gavrana koje je taj publicist, epigramik, kritičar ikolumnist pisao u proteklih dvadesetak godina, predstavljena je danasu zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Zbirku pasatističkih pjesama "Stijenj" Zdravka Gavrana koje je taj publicist, epigramik, kritičar i kolumnist pisao u proteklih dvadesetak godina, predstavljena je danas u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.

U toj, prvoj Gavranovoj zbirci pjesama, sakupljeno je 56 pjesama koje su raspoređene u šest ciklusa i tri tematska sloja - pjesnik i pjesništvo, domovina i spiritualnost.

Gavranova knjiga dolazi u vrijeme kad se poezija puno piše, ali je se slabo čita, pa je izgubila svoju temeljnu vrijednost - užitak čitanja, istaknuo je urednik izdanja Božidar Petrač.

Pjesnik nije brzao s objavljivanjem zbirke, napravio je izbor iz obilja svog pjesništva u proteklih dvadesetak godina pa se u njima ogledava sve ono čime se bavio. Njegova je zbirka vrijedan prinos hrvatskom pjesništvu 21. stoljeća, rekao je Petrač.

Gavran ukazuje na životni i pjesnički orijentir okrenut prema prošlosti, primjerice u pjesmi "Povratak" posvećenoj Ljubi Wiesneru, i starim vrijednostima, napomenuo je Branimir Bošnjak.

Bošnjak drži da kroz te vrijednosti Gavran u svojoj poeziji "spaja vrhunski artizam te čistu i savršenu prirodu koja označava smirenje i u njoj se prepoznaje zavičajna pripadnost".

Zdravko Gavran (Slavonski Brod, 1957.) više od 25 godina piše i objavljuje literarne tekstove i oglede u listovima i časopisima. Autor je pet knjiga, među kojima i zbirke pjesničkih epigrama "Paprenjaci". Bavi se prevođenjem i književnom kritikom.

Izdavač zbirke "Stijenj" je zagrebačka Naklada Jurčić, a stihove iz knjige na promociji čitao je Vinko Kraljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙