FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena pjesničko-grafička mapa Dragutina Tadijanovića i Zdenke Pozaić

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Pjesničko-grafička mapa "Desetpjesama" na hrvatskom i češkom jeziku Dragutina Tadijanovića,opremljena grafikama Zdenke Pozaić, predstavljena je večeras uZagrebu.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Pjesničko-grafička mapa "Deset pjesama" na hrvatskom i češkom jeziku Dragutina Tadijanovića, opremljena grafikama Zdenke Pozaić, predstavljena je večeras u Zagrebu.

Mapu je u 27 primjeraka objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

O mapi i Tadijanovićevu pjesništvu govorili su urednica mape Nikica Maštrović, prevoditelj Tadijanovićevih pjesama na češki jezik Dušan Karpatsky, akademik Tonko Maroević, slikarica Zdenka Pozaić i sam pjesnik.

Tadijanovićeve stihove govorili su dramski umjetnici Nada Subotić i Vanja Drach.

Nikica Maštrović je podsjetila kako su od 27 mapa njih 25 signirano, a dvije su autorski primjerci.

Maroević je rekao kako je Mapa posvećena ideji pisanja. Autorica čita Tadijanovića i prevodi ga na svoj slikarski način, rekao je.

"Mapu predstavljamo uoči 107. godišnjice rođenja pjesnika Antuna Branka Šimića", rekao je Tadijanović dodavši kako je Šimić rođen 18. studenog 1898.

Tadijanović je podsjetio nazočne na vrijeme kada je 1932. boravio mjesec dana u Pragu i tamo na hrvatski jezik prevodio neke češke poeme.

Podsjetivši se na posjete Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, objasnio je kako je prvi put u staru NSK na Marulićevu trgu prvi put došao u listopadu 1928. "Tada sam u njoj posudio Matoševe eseje", rekao je.

"Dragi Tadija, hvala za sve napisane pjesme", rekla je Pozaić dodavši kako je Mapu izradila Tadiji za njegov stoti rođendan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙