FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordan pozvao umirovljenike da zatraže precizan izračun ako ga nisu dobili

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske strankeumirovljenika (HSU) Vladimir Jordan pozvao je danas umirovljenike kojiovih dana dobivaju obavijesti o povratu duga, da u roku osam danazatraže precizan izračun duga ako nisu zadovoljni dobivenimizračunom.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan pozvao je danas umirovljenike koji ovih dana dobivaju obavijesti o povratu duga, da u roku osam dana zatraže precizan izračun duga ako nisu zadovoljni dobivenim izračunom.

Jordan je kazao kako se u praksi pojavljuju brojni problemi pa tako umirovljenici koji dobiju obavijest da im dug iznosi 0.00 ne dobivaju i obračun po pojedinim godinama koji bi obrazložio zašto je izračun negativan.

Svi umirovljenici koji imaju primjedbe na iznose duga neka u roku osam dana od primitka obavijesti podnesu prigovor u područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na za to predviđenom obrascu.

Problematičan je i položaj oko 40 tisuća umirovljenika koji su neko vrijeme koristili svoju mirovinu, a zatim prešli na obiteljsku, a koji nisu dobili izračun ni po jednom kriteriju.

"Ne smije se dogoditi da oni ostanu bez izračuna", kazao je Jordan dodajući da će taj stav iznijeti Vladi.

Na novinarski upit koliki je njegov izračun duga, Jordan je kazao da iznosi oko 72 tisuće kuna, te da se odlučio na isplatu cijelog iznosa na dulji rok.

"Svima koji se boje isplate cijelog iznosa na dulji rok u strahu da iduća Vlada neće priznati dug, mogu poručiti da nijedna Vlada neće promijeniti zakon o povratu ako u Saboru bude dovoljno predstavnika Stranke umirovljenika", kazao je Jordan.

Analizirajući političke rezultate HSU-a u 2005. godini Jordan je ocijenio da je pojedinačni izračun umirovljeničkog duga i početak vraćanja duga veliki uspjeh, ali ujedno i jedini uspjeh stranke vezan za sporazum s Vladom.

Umjesto poboljšanja položaja umirovljenika u mirovinskoj reformi, Vlada je mimo našeg znanja promijenila formulu usklađivanja mirovina na puno nepovoljniju, uvela administrativne takse u zdravstvu i suzila prava pacijenata, čime je praktički prekinula naš sporazum, kazao je Jordan na konferenciji za novinare.

Očekivali smo i uklanjanje nedostataka u mirovinskoj reformi i razgovore o tome, no umjesto toga, mirovine su sve manje, istaknuo je Jordan.

Napomenuo je da je 2004. godine umirovljeno 40.513 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 1347 kuna, što je 32 posto prosječne plaće, a u prvih šest mjeseci ove godine umirovljeno je 23.106 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 1244 kune, što je svega 28 posto prosječne plaće u svibnju ove godine.

Jordan je za sutra najavio sastanak u Vladi predstavnika HSU-a i umirovljeničkih udruga s premijerom Sanaderom i Vladinim predstavnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙