FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUH nezadovoljan Radnom skupinom za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske(SUH) nezadovoljan je neradom Vladine Radne skupine za izmjene Zakonao mirovinskom osiguranju koja se, od osnutka u veljači, sastala svegajedanput, i to u listopadu, rečeno je na današnjoj konferenciji zanovinare SUH-a.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) nezadovoljan je neradom Vladine Radne skupine za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koja se, od osnutka u veljači, sastala svega jedanput, i to u listopadu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SUH-a.

Predstavnici Vlade u Radnoj skupini do danas se nisu očitovali o umirovljeničkom prijedlogu izmjena zakona kojim bi se obeštetili tzv. novi umirovljenici, koji u mirovinu odlaze po sve nepovoljnijim uvjetima, istaknuo je dopredsjednik SUH-a Ivan Nahtigal.

"Pretpostavljamo da je izlika za nerad zauzetost predsjednika Radne skupine i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca putovanjima oko ulaska Hrvatske u EU, ali to ne može biti opravdanje jer se radi o važnom socijalnom pitanju koje je važno za naš ulazak u Europu", kazao je Nahtigal.

On smatra da naš mirovinski sustav ne sadrži element solidarnosti koji je dio europske mirovinske tradicije, već su ga diktirali Svjetska banka i MMF, pa se zbog toga događa da radnik što duže radi ostvaruje nižu mirovinu.

Umirovljeničke udruge predlažu da se izmjenama zakona umirovljenicima koji su u mirovinu otišli nakon 1. siječnja 1999. te onima koji još rade a nisu obuhvaćeni drugim mirovinskim stupom, mirovinska osnovica obračuna kao i onima koji su odlazili u mirovinu po starom zakonu.

To znači da im se mirovinska osnovica treba obračunati na temelju deset najpovoljnijih godina radnog staža, umjesto svih godina staža.

Nahtigal kaže kako je iz prijedloga proračuna za iduću godinu vidljivo da je 1,5 milijardi kuna dostatno samo za redovito usklađivanje mirovina, bez ikakvih dodatnih intervencija u mirovinska prava.

"Nastavit ćemo svoju borbu, možda je ne ostvarimo iduće godine, ali nećemo odustati. Uvijek kada postoji politička volja nađu se i novci", kaže Nahtigal.

Podsjeća da je tako bilo i s povratom duga, kada je Vlada u posljednji čas predložila skraćeni rok isplate duga u roku dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙