FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve obavijesti o povratu duga danas stigle na kućne adrese umirovljenika

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Umirovljenicima su danas na kućneadrese stigle prve obavijesti o povratu duga, a krajnji rok do kojegbi trebale biti isporučene svima je 12. prosinca, rečeno je nakonferenciji za novinare HPB investa, investicijskog društva kojeupravlja Umirovljeničkim fondom.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Umirovljenicima su danas na kućne adrese stigle prve obavijesti o povratu duga, a krajnji rok do kojeg bi trebale biti isporučene svima je 12. prosinca, rečeno je na konferenciji za novinare HPB investa, investicijskog društva koje upravlja Umirovljeničkim fondom.

Umirovljenici koji ostvaruju pravo na povrat duga dobit će omotnicu s povratnicom u kojoj će, osim obavijesti o obeštećenju, biti i tri primjerka izjave koju moraju popuniti opredjeljujući se za povrat polovice duga u roku od dvije godine ili cijelog iznosa nakon osam godina.

U roku 30 dana od primitka obavijesti, dva popunjena primjerka izjave umirovljenik treba u priloženoj omotnici s plaćenim odgovorom poslati Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), a jedna primjerak zadržati za sebe.

Ako umirovljenik ne bude kod kuće prilikom dolaska poštara, poštar će mu ostaviti uputu da obavijest može podići u najbližoj pošti u idućih 10 dana. U slučaju da je umirovljenik duže odsutan, pošiljka će mu biti ponovno poslana te će rok za izjašnjavanje o modelu početi teći od datuma isporuke.

Svi koji su promijenili adresu, ime ulice ili bilo što drugo, promjenu trebaju prijaviti na besplatni telefon Društva 0800-8005.

Na isti broj trebaju se što prije javiti i nasljednici prvog reda umirovljenika koji su umrli nakon 5. kolovoza 2004. godine, tj. nakon donošenja Zakona o povratu duga.

Direktor HZMO-a Mile Rukavina procjenjuje da je potencijalnih nasljednika između 20 i 22 tisuće, a radi ostvarivanja prava na povrat morat će dostaviti kopiju ostavinske dokumentacije na adresu HPB Investa u Jurišićevoj 4 u Zagrebu.

Za sve primjedbe na iznose obeštećenja umirovljenici se mogu obratiti HZMO-u, koji će u lokalnim ispostavama osigurati za to posebne šaltere.

Predsjednik Uprave HPB Investa Dominik Lice napominje da iznos obeštećenja na obavijesti nije konačan jer će Društvo, nakon što prikupi izjave, na iznose obračunati i pripadajuću kamatu u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde kuna.

Završni dokument o udjelima, njihovim iznosima i dospjeću isplate umirovljenici će primiti na svoje adrese tijekom svibnja 2005. godine, rekao je Lice.

Pritom je pozvao članove obitelji umirovljenika da im pomognu u popunjavanju izjave i njezinu slanju u HZMO.

Potpredsjednik Upravnog odbora Fonda Ante Samodol procijenio je da će se 90 posto umirovljenika izjasniti za model isplate polovice duga, pa bi Vlada godišnje trebala za isplatu osigurati 2,5 do 3 milijarde kuna.

Član Upravnog odbora Fonda i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja naglasio je da će se to tijelo redovito sastajati svakog tjedna kako bi pravodobno reagiralo na moguće probleme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙