FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici umirovljenika nezadovoljni što nisu konzultirani o proračunu

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Predstavnici umirovljeničkih udrugaizrazili su danas nezadovoljstvo jer ih Vlada ponovno nijekonzultirala o sredstvima za umirovljenike predviđenim u proračunu zaiduću godinu, prije nego što je prijedlog proračuna uputila u Hrvatskisabor.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Predstavnici umirovljeničkih udruga izrazili su danas nezadovoljstvo jer ih Vlada ponovno nije konzultirala o sredstvima za umirovljenike predviđenim u proračunu za iduću godinu, prije nego što je prijedlog proračuna uputila u Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je Hini da ne zna na temelju kojih je parametara Vlada u proračunu predložila dodatnih 1,5 milijardi kuna za mirovine.

"Očito nas ne smatraju partnerima jer nas već drugi puta ne konzultiraju uoči donošenja proračuna", rekao je Jordan dodavši da već tri tjedna uzaludno traži razgovor s premijerom Ivom Sanaderom.

Kako će tri zastupnika HSU-a u Saboru glasovati o proračunu stranka će, po Jordanovim riječima, odlučiti kada im netko iz Vlade obrazloži prijedlog.

Dopredsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal ocijenio je danas da je povećanje od 1,5 milijardi kuna dostatno samo za redovito usklađivanje mirovina, a to je "minimum minumuma" za umirovljenike na koji je Vlada bila prisiljena zakonom.

Umirovljeničke udruge traže od Vlade izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se ispravila nepravda i obeštetili tzv. novi umirovljenici koji su umirovljeni iza 1. siječnja 1999. godine.

Njihove su mirovine, zbog promjene načina obračuna mirovinske osnovice, za iste godine staža niže i do 50 posto od onih koji su umirovljeni prema starom zakonu.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju dio su postizbornog sporazuma između HDZ-a i HSU-a, no prema Vladinu prijedlogu proračuna, za tako nešto nije osiguran novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙