FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Daljnji oporavak gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije

DUBROVNIK, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudeći prema fizičkim ifinancijskim pokazateljima gospodarskih kretanja na područjuDubrovačko-neretvanske županije u prvih devet ovogodišnjih mjesecidošlo je do daljnjega gospodarskog oporavka, izvijestila je danasdirektorica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić.
DUBROVNIK, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudeći prema fizičkim i financijskim pokazateljima gospodarskih kretanja na području Dubrovačko-neretvanske županije u prvih devet ovogodišnjih mjeseci došlo je do daljnjega gospodarskog oporavka, izvijestila je danas direktorica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić.

Turistički promet, izražen brojem gostiju, veći je 15 posto, a brojem noćenja za 14 posto. U zračnom pometu broj slijetanja i uzlijetanja veći je 17,6 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a promet putnika 23,6 posto.

Dinamičniji promet zabilježen je i u Luci Ploče, u kojoj je pretovareno 2,1 milijun tona tereta ili 68 posto više nego u 2004. godini.

Dubrovnik je u devet mjeseci ove godine posjetilo 449 kruzera sa 406.000 turista, što je 63 kruzera i 51.000 putnika više nego u prošloj godini.

Županijsko gospodarstvo u tom je razdoblju ostvarilo ukupan prihod 6,3 milijarde kuna i ukupne rashode 5,4 milijarde kuna. Ukupni prihodi rasli su znatno brže od rashoda, i vrijednosno su ih nadmašili za 943,5 milijuna kuna, što govori o još jednom pozitivnom devetomjesečnom financijskom rezultatu koji je ujedno znatno veći od prošlogodišnjeg.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 3.531 kunu, i bila je 9,2 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Ti podaci, istaknula je Terezina Orlić, potvrđuju daljnji oporavak županijskoga gospodarstva. Istodobno je napomenula da je problematična i dalje narastajuća insolventnost županijskoga gospodarstva, uz nedostatno investiranje u dugotrajnu imovinu, te narastajući deficit vanjskotrgovinske razmjene, koji najvećim dijelom potencira trgovinska djelatnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙