FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Oporbene kritike na prijedlog Zakona o državnim potporama

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Saborska oporba kritizirala jedanas predloženi zakon o državnim potporama, kojim se sustav državnihpotpora kani usuglasiti s onim u EU, prozivajući Vladu da nijedefinirala taj sustav, da potpore dijeli neravnomjerno i tako štetihrvatskom gospodarstvu.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Saborska oporba kritizirala je danas predloženi zakon o državnim potporama, kojim se sustav državnih potpora kani usuglasiti s onim u EU, prozivajući Vladu da nije definirala taj sustav, da potpore dijeli neravnomjerno i tako šteti hrvatskom gospodarstvu.

Oporba drži da se državne potpore dijele bez ikakve kontrole, neravnomjerno i bez strategije, i to uglavnom područjima (sredinama) u kojima su na vlasti stranke iz vladajuće koalicije na državnoj razini.

Josip Leko (SDP) Vladu proziva da nema osmišljenu strategiju gospodarskog razvoja te da stoga ne može imati ni strategiju ili program državnih potpora i projekata. Stoga predlaže da se rasprava o prijedlogu toga zakona, čije donošenje Vlada predlaže po hitnom postupku, proglasi prvim čitanjem, te da se, temeljem iskustava članica EU, jasno razrade ekonomske mjere za jačanje gospodarskih grana i podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Klub HSS-a protivi se predloženom zakonu jer, po riječima Božidara Pankretića, sustav državnih potpora nije definiran, potpore se dijele neravnomjerno i bez ikakve kontrole.

"Sada ćemo imati zakon, ali će stradati naše gospodarstvo", kazao je Pankretić.

Damir Kajin (IDS) smatra da se prije zakonskih propisa mora promijeniti praksa, po kojoj se državne potpore u najvećoj mjeri daju sredinama u kojima su na vlasti stranke koje podržavaju vladu.

Kako bi se otklonila svaka sumnja u manipulacije državnim potporama, Kajin predlaže da čelnog čovjeka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja bi, po predloženom, davala prethodno odobrenje za svaki zakonski prijedlog koji sadržava državne potpore, imenuje oporba.

Tonči Tadić (HSP) smatra da se Agenciji daju prevelike ovlasti, da se izuzima svaka nadležnost Sabora oko državnih potpora, pa najavljuje da njegov klub neće dići ruke za predloženi zakon.

Klub HDZ-a, pak, podržava zakon, a Zdravko Sočković vjeruje da će državne potpore njime opravdati svoju svrhu - pomoći hrvatskom gospodarstvu, posebno razvojnim granama koje ovise o potporama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙