FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stockholm: Počeo Švedsko-hrvatski gospodarski forum

STOCKHOLM, 10. studenog 2005. (Hina) - Švedska je medu skandinavskim zemljama Hrvatskoj prvi i najvažniji trgovački partner, nogospodarska se suradnja još može unaprijediti, ocijenili su sudioniciposlovnih razgovora održanih u četvrtak u Stockholmu u sklopu trećegŠvedsko-hrvatskog gospodarskog foruma.
STOCKHOLM, 10. studenog 2005. (Hina) - Švedska je medu skandinavskim zemljama Hrvatskoj prvi i najvažniji trgovački partner, no gospodarska se suradnja još može unaprijediti, ocijenili su sudionici poslovnih razgovora održanih u četvrtak u Stockholmu u sklopu trećeg Švedsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, pojedinih ministarstava, Zagrebačkog velesajma, Podravke te zadarske vinarije Bibić posjetili su u Stockholmu švedsku udrugu trgovaca te najveći trgovački lanac ICA.

Hrvatski su proizvodi premalo zastupljeni na švedskom tržištu s oko devet milijuna potrošača, istaknula je Silva Stipić, zamjenica direktorice Sektora za medunarodne odnose u HKG. Osim ureda Hrvatske turističke zajednice, hrvatske tvrtke nemaju svoja predstavništva u Švedskoj, dok u Hrvatskoj posluje tridesetak švedskih kompanija.

Švedski su trgovci, uz proizvode Podravke i Kraša, zainteresirani i za uvoz drugih prehrambenih proizvoda poput paškog sira, tartufa, maslina te domaćih vina, čulo se u razgovoru trgovaca i ugostitelja s hrvatskim gospodarstvenicima.

O jačanju trgovinskih veza, ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo, posebice u slobodne zone , razgovarat će se u petak na trećem Švedsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji se održava u Gospodarskom domu u Stockholmu. Prilika je to za snažniju promociju gospodarskih potencijala Hrvatske u poslovno najrazvijenijoj zemlji sjeverne Europe, istaknuo je hrvatski veleposlanik u Kraljevini Švedskoj Svjetlan Berkovic.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Švedske u stalnom je porastu i lani je dosegnula 360 milijuna US dolara, pri čemu je Hrvatska izvezla u Švedsku robe u vrijednosti 110 milijuna dolara ili oko 45 posto uvoza iz Švedske od oko 250 milijuna dolara.

Najveća su dosadašnja ulaganja švedskih kompanija Ericsson i IKEA u hrvatsko gospodarstvo, no Švedska je još premalo zastupljena u ukupnim inozemnim ulaganjima u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙