FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB drži opravdanom odluku o povećanju kamatnih stopa

FRANKFURT, 8. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europska središnja banka (ECB)branila je svoju nedavnu odluku o povećanju kamatnih stopa začetvrtinu postotnog boda, ustvrdivši u svojem mjesečnom biltenu zaprosinac da je takav potez bio opravdan.
FRANKFURT, 8. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europska središnja banka (ECB) branila je svoju nedavnu odluku o povećanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, ustvrdivši u svojem mjesečnom biltenu za prosinac da je takav potez bio opravdan.

"Odluka o povećanju kamatnih stopa bila je opravdana kako bi se uskladilo vođenje ECB-ove monetarne politike i uzelo pritom u obzir rizike po cjenovnu stabilnost utvrđenu u ekonomskoj analizi i potvrđenu kroz provjeru s monetarnom analizom", navodi ECB u svojem mjesečnom pregledu objavljenom u četvrtak.

Neki europski čelnici, poput luksemburškog premijera Jean-Claude Junckera, upozorili su da bi povećanje kamatnih stopa moglo naštetiti rastu. No sudionici ovotjednog sastanka ministara financija eurozone zaključili su da odluka o povećanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda neće naškoditi oporavku europskog gospodarstva.

"Banka ne bi smjela poduzimati nikakve mjere koje se smatraju lošima ili prenagljenima. Oni to nisu učinili", kazao je Juncker po završetku sastanka.

Početkom prosinca ECB je podigla svoju ključnu kamatnu stopu po prvi put u posljednjih pet godina, s dva posto na 2,25 posto. U svojem je biltenu istaknula da kamatne stope ostaju niske i nominalno i realno. "Stoga monetarna politika ECB-a ostaje odgovarajuća i nastavlja pružati značajnu potporu održivoj gospodarskoj aktivnosti i stvaranju radnih mjesta", stoji u ECB-ovom mjesečnom pregledu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙