FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loš pokazatelj i skorašnje zasjedanje ECB-a oslabili američki dolar

LONDON, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta u utorak jena svjetskim deviznim tržištima oslabila prema najvažnijimmeđunarodnim valutama uslijed slabog pokazatelja o prodaji kuća uSAD-u te uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB) kasnije ovogatjedna i moguće odluke o podizanju kamatnih stopa u eurozoni.
LONDON, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta u utorak je na svjetskim deviznim tržištima oslabila prema najvažnijim međunarodnim valutama uslijed slabog pokazatelja o prodaji kuća u SAD-u te uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB) kasnije ovoga tjedna i moguće odluke o podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

Do podneva je tečaj dolara oslabio 1,1 posto prema euru, kojim se trgovalo po tečaju od 1,182 dolara. Zelena valuta izgubila je i više od jedan posto prema britanskoj funti te švicarskom franku. Tako funta stoji 1,725 dolara. Švicarskim frankom trguje se po tečaju od 1,3089 franaka za dolar. Japanski jen poskupio je 0,6 posto, na 119,06 jena za dolar.

Podaci američkog Nacionalnog udruženja prodavatelja nekretnina ukazuju da je u listopadu broj prodanih kuća u SAD-u smanjen 2,7 posto, na 7,07 milijuna, a da je broj neprodanih kuća najveći u proteklih 18 godina. To ukazuje na mogući završetak višegodišnjeg uzleta cijena na američkom tržištu nekretnina.

"Taj podatak potpomognuo je jačanje tečaja eura, no to još nije dovoljno da se izmijeni ukupna sliku na valutnim tržištima", rekao je Neil Mackinnon, glavni ekonomist ECU skupine.

Trgovci, naime, očekuju nove ključne američke gospodarske pokazatelje, ponajprije broj zaposlenih u studenome, kako bi mogli zaključiti o daljnjem smjeru kretanja američkih kamatnih stopa,

ECB, pak, zasjeda u četvrtak, a tržište uvelike očekuje odluku o podizanju ključne kamatne stope s dva na 2,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙