FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara nastavio jačati

LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznimtržištima u srijedu je poslovanje obilježilo umjereno kretanjetečajeva najvažnijih svjetskih valuta kako ulagači očekuju noveameričke gospodarske pokazatelje koji bi trebali zacementiratiočekivanja oko rasta kamatnih stopa u SAD-u.
LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznim tržištima u srijedu je poslovanje obilježilo umjereno kretanje tečajeva najvažnijih svjetskih valuta kako ulagači očekuju nove američke gospodarske pokazatelje koji bi trebali zacementirati očekivanja oko rasta kamatnih stopa u SAD-u.

U takvim je uvjetima tečaj dolara do podneva ojačao 0,4 posto prema euru, koji tako stoji 1,1775 dolara. Dolar je poskupio za toliko i prema japanskom jenu, te se njime trguje po 119,6 jena. Švicarski franak oslabio je 0,5 posto, pa dolar stoji 1,315 dolara. Istodobno, britanska funta ojačala je 0,11 posto, na 1,7269 dolara.

Vjerojatnost da će američka središnja banka Fed nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike podržava tečaj dolara, no tržište oklijeva s njegovim daljnjim agresivnim kupovinama uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, na kojem će odlučivati o kamatnim stopama u eurozoni.

Očekuje se da će ECB podići ključnu kamatnu stopu s 2,0 na 2,25 posto po prvi puta u proteklih pet godina, no nakon toga se ne očekuje nastavak zaoštravanja monetarne politike. Član izvršnog odbora ECB-a Lorenzo Bini ojačao je takva očekivanja izjavivši da će europski gospodarski rast u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju vjerojatno biti 0,5 posto.

U međuvremenu bi Fed, kako očekuju analitičari, trebao podići američke kamatne stope za 0,25 postotnih bodova u prosincu te u siječnju, tako da bi ključna kamatna stopa za prekonoćne pozajmice dosegnula 4,5 posto.

"Tržište neće značajnije reagirati na odluku ECB-a o podizanju kamatnih stopa budući da je to već značajno ugrađeno u cijenu eura", izjavio je Mitul Kotecha, valutni strateg Caylona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙