FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB podigao kamatne stope u eurozoni

FRANKFURT, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka(ECB) podigla je u četvrtak kamatne stope u eurozoni po prvi put uproteklih pet godina, pridruživši se tako ostalim najvećim središnjimbankama u svijetu u dokidanju vrlo jeftinih kredita nakon što jeobnovljen globalni gospodarski rast.
FRANKFURT, 1. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) podigla je u četvrtak kamatne stope u eurozoni po prvi put u proteklih pet godina, pridruživši se tako ostalim najvećim središnjim bankama u svijetu u dokidanju vrlo jeftinih kredita nakon što je obnovljen globalni gospodarski rast.

Oglušivši se na političko nezadovoljstvo da bi skuplje kreditiranje moglo ugroziti krhki oporavak gospodarstva eurozone, ECB je podigao ključnu kamatnu stopu za refinanciranje za 0,25 postotnih bodova, na 2,25 posto.

Valutna tržišta u potpunosti su taj potez uračunala u cijenu eura nakon što je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet izjavio prije dva tjedna da je središnja banka spremna umjereno podići kamatne stope, okončavši tako razdoblje od 2,5 godine rekordno niskih kamatnih stopa u eurozoni.

Njihov rast poklopio se sa sporim poboljšanjem gospodarstva eurozone i povećanim zabrinutostima među globalnim središnjim bankarima oko inflatornih rizika koje uzrokuju skupa nafta i super jeftini krediti.

ECB je ujedno podigla kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice za 0,25 postotnih bodova, na 3,25 posto. Za toliko je porasla i kamatna stopa ne depozite, pa iznosi 1,25 posto. Ta povećanja stupaju na snagu od 6. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙