FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Injekcije botoxa pomažu kod teniskog lakta

NEW YORK , 8. prosinca 2005. (Hina) - Botox, pročišćeni oblik toksinabakterije Clostridium botulinum, poznat kao sredstvo za "glačanje"bora, mogao bi poslužiti kao djelotvorno sredstvo u terapiji kroničneboli kod "teniskog lakta", izvijestili su znanstvenici iz Hong Kongakoji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Annals ofInternal Medicine.
NEW YORK , 8. prosinca 2005. (Hina) - Botox, pročišćeni oblik toksina bakterije Clostridium botulinum, poznat kao sredstvo za "glačanje" bora, mogao bi poslužiti kao djelotvorno sredstvo u terapiji kronične boli kod "teniskog lakta", izvijestili su znanstvenici iz Hong Konga koji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine.

Istraživanje je provedeno na šezdeset odraslih osoba s "tvrdokornim" slučajevima teniskog lakta kojima je ubrizgavanje botulina tipa A uklonilo bol na tri mjeseca.

Iako je botox postao sinonim sredstva za uspješno uklanjanje bora na određeni vremenski period, taj se sastojak već dugo koristi u liječenju nekontroliranih mišićnih kontrakcija koje su karakteristične za mnoge bolesti, poput primjerice cerebralne paralize ili kroničnih spazama očnog mišića.

Botox je pročišćeni oblik toksina bakterije Clostridium botulinum koja uzrokuje infekciju poznatu kao botulizam, najčešće posljedicu konzumiranja konzervirane hrane.

Nedavno provedena istraživanja pokazala su da bi botox mogao biti koristan i u sprečavanju kronične boli, primjerice migrenske boli, boli u donjem dijelu leđa ili u vratnom dijelu kralježnice.

Znanstvenici Kineskog Sveučilišta u Hong Kongu i bolnice Princ od Walesa predvođeni dr. Wongom, testiranju su podvrgli 60 odraslih osoba koje su patile od teniskog lakta. Podijelili su ih u dvije skupine. Prvoj su ubrizgavali botulin tipa A u bolno tkivo, a drugoj placebo - fizikalnu otopinu.

Nakon tri mjeseca, kod pacijenata koji su primali botulin A poboljšanje je bilo osjetno - većina ih u predstojeća tri mjeseca nije osjećala bolove, a kod pacijenata koji su primali placebo rezultat je bio znatno lošiji. Dr. Wong je istaknuo kako će trebati provesti dodatna istraživanja da bi se ustanovila stvarna učinkovitost botulina kod problema teniskog lakta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙