FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cjepivo protiv pušenja dobro se podnosi i sigurno je

NEW YORK , 4. prosinca 2005. (Hina) - Cjepivo protiv pušenja što garazvijaju američki znanstvenici sigurno je, dobro se podnosi acijepljenje dobrovoljaca većim dozama pokazalo se kao potencijalnoučinkovit način odvikavanja od cigarete, ustvrdila je dr. DorothyHatsukami iz Centra za istraživanje utjecaja duhana pri Sveučilištu uMinneapolisu, prenosi Reuters.
NEW YORK , 4. prosinca 2005. (Hina) - Cjepivo protiv pušenja što ga razvijaju američki znanstvenici sigurno je, dobro se podnosi a cijepljenje dobrovoljaca većim dozama pokazalo se kao potencijalno učinkovit način odvikavanja od cigarete, ustvrdila je dr. Dorothy Hatsukami iz Centra za istraživanje utjecaja duhana pri Sveučilištu u Minneapolisu, prenosi Reuters.

Cilj istraživanja nije bila procjena učinkovitosti cjepiva nego ispitivanje njegove sigurnosti te pojava eventualnih nuspojava. Sljedeći korak će, rekla je dr. Hatsukami biti pokušaj pronalaska optimalne doze cjepiva i podnošenje zahtjeva administrativnim službama za odobrenjem njegove uporabe. Istaknula je kako se ne radi ni o kakvom "čudotvornom lijeku" te da će u obzir trebati uzeti i psihološke aspekte. Dr. Hatsukami i kolege rezultate istraživanja iznijeli su u studenome u časopisu Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Već je prije dokazano da cjepivo znatno smanjuje razinu nikotina u mozgu, a to umanjuje ugodan učinak uzimanja nikotina i usporava te smanjuje izglede za razvijanje ovisnosti. Cjepivo na kojemu rade američki znanstvenici funkcionira na način da proizvodi antigene koji se u krvi vežu na nikotin i tako sprečavaju većinu nikotina iz krvi da uđe u mozak.

Eksperimentalno cjepivo NicVAX testirano je na 68 pušača u razdoblju od 38 tjedana. Oni su primili tri različite doze cjepiva (59, 100 ili 200 mikrograma ili placebo). Na kraju istraživanja ukupno je 38 posto sudionika istraživanja prestalo pušiti na najmanje 30 dana. Zabilježene su manje nuspojave poput glavobolje, izbijanja akni ili bolova u mišićima, a svi su simptomi nestali za nekoliko dana.

Kriterij za ispitanike u istraživanju bio je da ne planiraju prestati pušiti u skorije vrijeme, najmanje pola godine. Dr. Hatsukami rezultate smatra dobrima i vjeruje da bi bili i bolji kada bi kod ispitanika postojala jača volja za prestankom pušenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙