FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kava i čaj smanjuju opasnost od oštećenja jetre?

WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Kava i čaj, prema mišljenjunekih znanstvenika, mogli bi smanjiti opasnost od nastanka oštećenjana jetri kod osoba koje konzumiraju previše alkohola, kod osoba soštećenjima zbog debljine ili onih koje imaju previše željeza u krvi.
WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina) - Kava i čaj, prema mišljenju nekih znanstvenika, mogli bi smanjiti opasnost od nastanka oštećenja na jetri kod osoba koje konzumiraju previše alkohola, kod osoba s oštećenjima zbog debljine ili onih koje imaju previše željeza u krvi.

U istraživanju što su ga zajedno proveli Državni institut za dijabetes, bolesti probavnog trakta i bubrega sa sjedištem u Washingtonu i tvrtka Social and Scientific Systems, na gotovo 10.000 osoba, ustanovljeno je da su se kod osoba koje su dnevno konzumirale dvije šalice kave ili čaja, kronična oboljenja jetre smanjila za pola u odnosu na one koji su dnevno pili manje od jedne šalice dvaju napitaka.

Znanstvenici su također upozorili da konzumiranje kave ne jamči zaštitu osobama koje imaju nekih drugih problema s jetrom poput primjerice virusnih infekcija.

"Moram priznati da je još prerano poticati pacijente da povećaju unos kave i čaja u organizam, jer nisu provedena detaljna istraživanja te na njima moramo još raditi, no nadamo se da će naše otkriće biti od pomoći drugim znanstvenicima u njihovim istraživanjima o razvoju bolesti jetre", rekla je Constance Ruhl koja je sudjelovala u istraživanju tijekom kojega su liječnici u 19-godišnjem razdoblju pratili 9.849 pacijenata.

U članku objavljenom u stručnom časopisu udruge američkih gastroenterologa "Gastroenterology" Ruhl i kolege napisali su kako vjeruju da odgovor leži u kofeinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙