FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastojak biljke možda pomaže u sprečavanju nastanka raka pluća

NEW YORK, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) Korištenje prirodnogsastojka biljke "mundulea sericea", podrijetlom sa Madagaskara, moglobi pomoći u sprečavanju nastanka raka pluća prouzročenog dugogodišnjimpušenjem, izvijestili su znanstvenici iz Centra za istraživanje rakaAnderson u Houstonu pri Sveučilištu Teksas, predvođeni Ho-YoungomLeejem.
NEW YORK, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) Korištenje prirodnog sastojka biljke "mundulea sericea", podrijetlom sa Madagaskara, moglo bi pomoći u sprečavanju nastanka raka pluća prouzročenog dugogodišnjim pušenjem, izvijestili su znanstvenici iz Centra za istraživanje raka Anderson u Houstonu pri Sveučilištu Teksas, predvođeni Ho-Youngom Leejem.

Istraživanje je provedeno na tri skupine miševa kojima je ubrizgavan agens koji uzrokuje "pušački" rak pluća. Jednoj je skupini istodobno sa spomenutim agensom ubrizgavan i spomenuti sastojak, drugoj je sastojak u organizam unesen kasnije, a treća skupina nije primala sastojak. Učinak kod životinja provjeren je u dvadesetom tjednu istraživanja.

Kod životinja u sve tri skupine razvio se tumor pluća, no zamijećeno je da je u dvadesetom tjednu kod skupine miševa kojima je istodobno ubrizgavan spomenuti sastojak broj tumorskih stanica bio znatno manji, a davanjem dodatnih količina spomenutog kemijskog sastojka broj tumorskih stanica još se smanjio.

S obzirom na to da je istraživanje još u začetku, a poznato je da bi spomenuti sastojak mogao biti toksičan za srčani mišić, pluća i živce, autori istraživanja nisu prijavili veće štetne popratne učinke. U priopćenju Leejeva tima stoji kako bi "spomenuti sastojak mogao postati preventivni sastojak u liječenju ranog stadija raka pluća" kod ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙