FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Amerikanaca sumnja u plan za pobjedu u Iraku

WASHINGTON,1. prosinca 2005.(Hina) - Najnovije istraživanje javnogamnijenja pokazuje da većina Amerikanaca ne vjeruje da predsjednikGeorge Bush ima plan za pobjedu u Iraku.
WASHINGTON,1. prosinca 2005.(Hina) - Najnovije istraživanje javnoga mnijenja pokazuje da većina Amerikanaca ne vjeruje da predsjednik George Bush ima plan za pobjedu u Iraku.

U istraživanju lista USA Today, televizije CNN i Gallupa, 55 posto ispitanika je izjavilo kako ne misli da Bush ima plan koji će omogućiti američku pobjedu u Iraku, dok 41 posto misli da ima.

Istraživanjem se također utvrdilo da gotovo 60 posto Amerikanaca smatra da američke vojnike ne treba povući iz Iraka dok ne budu postignuti određeni ciljevi.

Samo njih 35 posto želi da se postave rokovi za povlačenje koje traže neki američki kritičari rata u Iraku.

Bijela kuća je u srijedu objavila strategiju za postizanje uspjeha u Iraku, plan koji predviđa djelovanje na vojnom, gospodarskom i političkom planu kako bi se suzbila pobuna i zemlja dovela do stabilne demokracije. Bush je u srijedu u govoru u mornaričkoj akademiji Annapolis istaknuo da njegov plan ostvaruje napredak u Iraku.

Anketa provedena u srijedu ne pokazuje izravno kako su Amerikanci reagirali na Bushov govor jer ga je samo 10 posto od 606 ispitanika pratilo, a dvije trećine nisu ni čule za njega.

Istraživanje, međutim, upućuje na činjenicu da su Bushovoj administraciji potrebni veliki napori želi li ponovno zadobiti potporu za rat u Iraku u sve skeptičnijoj američkoj javnosti.

Pedeset četiri posto ispitanika smatra da je način na koji se Bush bavi ratom u Iraku loš, dok 44 posto smatra da on to dobro radi.

Ispitanici su bili podijeljeni oko pitanja može li u Iraku biti uspostavljena demokratska vlast koja neće biti zbačena, a 54 posto misli kako nije vjerojatno da će iračke snage same biti u stanju održavati sigurnost bez pomoći Amerikanaca, dok 44 posto misli da hoće.

Upitani smatraju li da će rat u Iraku dugoročno učiniti sigurnijim Sjedinjene Države, 48 posto je odgovorilo da hoće, a 43 posto da neće.

Istraživanje obavljeno telefonski imalo je marginu pogreške od +/-5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙