FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Probiotici pomažu kod sindroma iritabilnog kolona

NEW YORK, 6. prosinca 2005. (Hina) - Na nedavno održanom skupu udrugeAmerican College of Gastroenterology izneseni su rezultatiistraživanja provedeni na raznim specijaliziranim mjestima u svijetukoji se odnose na ulogu probiotika u liječenju sindroma iritabilnogkolona.
NEW YORK, 6. prosinca 2005. (Hina) - Na nedavno održanom skupu udruge American College of Gastroenterology izneseni su rezultati istraživanja provedeni na raznim specijaliziranim mjestima u svijetu koji se odnose na ulogu probiotika u liječenju sindroma iritabilnog kolona.

Probiotici, različiti mikroorganizmi s blagotvornim fiziološkim i terapeutskim djelovanjem, mogli bi, smatraju znanstvenici, imati važnu ulogu u liječenju sindroma iritabilnog kolona, poremećaja u radu debelog crijeva najčešće nepoznatog uzroka, koji karakterizira jaka bol u području trbuha te kronični zatvor stolice ili kronični proljevi.

Za liječenje se koriste razni lijekovi, no vjeruje se da bi poboljšanje u ovoj bolesti mogli donijeti probiotici.

Dr. Eamonn Quigley i kolege sa sveučilišta Cork College u Irskoj i Sveučilišta Manchester u Velikoj Britaniji iznijeli su rezultate istraživanja novog probiotičkog soja bakterije Bacillus infantis 35624, tijekom kojega je probiotik uzimalo 85 žena koje pate od sindroma iritabilnog kolona, a 80 žena dobivalo je placebo. Istraživanje je trajalo četiri tjedna.

Znanstvenici su ustvrdili da korištenje ovog probiotičkog soja značajno normalizira rad debelog crijeva kod pacijentica sa sindromom iritabilnog kolona - kod pacijentica u kojih je dominantna tegoba bila konstipacija povećan je crijevni motilitet (spontano pokretanje), a kod pacijentica u kojih je dominantan simptom bio proljev, motilitet crijeva bio je smanjen.

Na skupu je nakon prikazanih rezultata istraživanja drugih klinika i sveučilišta ustanovljeno da učinak probiotika značajno varirara od studije do studije te je zaključeno da je probiotička terapija korisna kod određene skupine pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona, no i da je potrebno obaviti veća istraživanja da bi se potvrdili nalazi onih manjih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙