FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glukozamin može koristiti kod multiple skleroze

NEW YORK , 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Prema najnovijimistraživanjima znanstvenika s nekoliko sveučilišta i bolnica čiji surezultati objavljeni u časopisu Journal of Immunology, glukozamin -supstanca prirodnog podrijetla koja se koristi za poboljšanje stanjazglobova, kod ozljeda ili njihove istrošenosti zbog starosti,artritisa ili profesionalnog sporta, moglo bi koristiti i kodolakšanja simptoma multiple skleroze.
NEW YORK , 5. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Prema najnovijim istraživanjima znanstvenika s nekoliko sveučilišta i bolnica čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Immunology, glukozamin - supstanca prirodnog podrijetla koja se koristi za poboljšanje stanja zglobova, kod ozljeda ili njihove istrošenosti zbog starosti, artritisa ili profesionalnog sporta, moglo bi koristiti i kod olakšanja simptoma multiple skleroze.

Multipla skleroza je neizlječiva degenerativna živčana bolest, unatoč lijekovima koji usporavaju njezino napredovanje.

Istraživanja obavljena na laboratorijskim miševima s multiplom sklerozom pokazala su da je glukozamin znatno pomogao njihovu općem stanju. Tijekom istraživanja znanstvenici su podijelili miševe u tri skupine, onu koja nije primala glukozamin, skupinu koja ga je primala prije razvoja bolesti i skupinu koja ga je primala tek kad se bolest razvila. Analizom leđne moždine miševa koji su primali glukozamin ustanovljena je znatno slabija upala te slabije oštećenje živaca nego kod miševa koji nisu primali supstancu, a i mogućnost kretanja je poboljšana.

Ustanovljeno je i da se glukozaminom može odgoditi pojava simptoma bolesti te se oni mogu olakšati. Prednost ove prirodne supstance je što se može davati oralno, a farmakolozi tvrde da je to uvijek prednost, a ujedno je siguran i neškodljiv preparat.

Znanstvenici namjeravaju provesti dodatna klinička ispitivanja na ljudima i uvjereni su da bi glukozamin u kombinaciji s postojećim lijekovima mogao znatno olakšati život pacijentima s multiplom sklerozom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙