FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sezona prehlada i gripa: Podsjetnik na istine i predrasude

NEW YORK , 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - U novoj sezoni prehlada ipredstojeće nam gripe nije naodmet podsjetiti na istine i razlike otim dvama pojmovima te na predrasude vezane za njih.
NEW YORK , 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - U novoj sezoni prehlada i predstojeće nam gripe nije naodmet podsjetiti na istine i razlike o tim dvama pojmovima te na predrasude vezane za njih.

Znanstvenici iz New York-Presbyterian Hospital dr. Seth Feltheimer i dr. Patricia Ciminera ponudili su svoju ekspertizu o istinama i predrasudama kada je riječ o "običnoj" prehladi i gripi. Naime, prehlada se obično javlja u gornjem dišnom sustavu i karakteriziraju je grlobolja, hunjavica, bolovi u sinusima i lagana vrućica. Gripa je najčešće praćena visokom temperaturom, upaljenim grlom, kašljem i bolovima "u kostima". Prehlada traje dva ili tri dana, a gripa najmanje tjedan dana, te za razliku od prehlade može dovesti do ozbiljnih komplikacija, posebno kod osoba slabijega imuniteta, astmatičara i starijih osoba.

Istina je da je najbolji način prevencije prehlade pranje ruku, a ujedno treba izbjegavati osobe koje imaju prehladu.

Predrasuda je da se osoba može prehladiti ako se previše zadrži vani na hladnoći. Naime, prehlada se dobiva dodirivanjem nekog predmeta što ga je ranije dodirivala prehlađena osoba ili udisanjem vlažnog zraka u prostoru u kojemu je kašljala prehlađena osoba. Ljudi se češće prehlade zimi iz jednostavnog razloga što više vremena provedu u zatvorenim prostorima te na taj način češće međusobno kontaktiraju.

Predrasuda je da antibiotici mogu izliječiti gripu ili prehladu, jer je riječ o virusnim bolestima, a antibiotici djeluju na bakterije. Antibiotik se pacijentu propisuje jedino ako dođe do komplikacija, odnosno ako se kod pacijenta razvije sekundarna bakterijska infekcija dišnih putova.

Istina je da ako imate gripu ne trebate ići na posao, jer su svi vaši kolege izloženi opasnosti od zaraze.

Predrasuda je da cijepljenje protiv gripe može izazvati gripu. Ono može izazvati vrlo blage simptome gripe kod nekih osoba, ali oni traju kratko i smatraju se nuspojavom cjepiva.

Predrasuda je da ćete, ako prebolite gripu ove godine, iduće godine biti pošteđeni. Cjepivo vrijedi samo za jednu sezonu, a farmaceutske tvrtke svake godine proizvedu novo cjepivo koje se biološki razlikuje od prošlogodišnjeg jer se i virus gripe svake godine mijenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙