FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij o književnom djelu Vlade Gotovca

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - U povodu pete obljetnice smrtihrvatskoga književnika Vlade Gotovca, Institut koji nosi njegovo imeorganizirao je danas u Matici hrvatskoj jednodnevni simpozij o njegovuknjiževnom stvaralaštvu.
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - U povodu pete obljetnice smrti hrvatskoga književnika Vlade Gotovca, Institut koji nosi njegovo ime organizirao je danas u Matici hrvatskoj jednodnevni simpozij o njegovu književnom stvaralaštvu.

O poeziji Vlade Gotovca govorili su akademici Tonko Maroević i Nikica Petrak, književna kritičarka Višnja Machiedo, književnici Ante Armanini i Jozefina Dautbegović te voditeljica simpozija Tea Benčić Rimay.

Benčić Rimay ocijenila je kako se u hrvatskom kulturnom i političkom životu otkad nema Vlade Gotovca "osjeća nedostatak etike i čovječnosti".

"Osjećamo se izolirano i u Matici koja je bila radni dom Vlade Gotovca," ustvrdila je, dodavši kako je Gotovac snagom svoga djela "obilježio cjelokupno hrvatsko 20. stoljeće".

Maroević je podsjetio kako Matica ipak nije izolirala Gotovca jer su, kako je rekao, njezini liberalni potpredsjednici Vlaho Bogišić, Stjepan Sučić i on nazočni skupu. Glede poezije ustvrdio je kako je Gotovčeva fragmentarnost uspostavljena u poeziji sredinom pedesetih godina karakterizirala cijeli njegov život.

"Na nju su zacijelo utjecali Ujević, Šimić i Lorca," napomenuo je dodavši kako Gotovac poetski progovara u ime kolektivne i univerzalne tradicije.

Govoreći o Gotovčevu uzničkom pjesništvu, Višnja Machiedo je istaknula kako se u njegovu slučaju "čin pisanja pretvorio u kriumčarenje".

"Dok boravi u uzništvu Gotovac je lišen svega", rekla je dodavši kako u zatvorskim pjesmama pokazuje koliko su mu potrebne riječi i pjesničke slike nabijene emocijama.

Petrak je ocijenio kako je Gotovac bio opsjednut riječima i njihovom tajanstvenošću. "Zbog njegove fragmentarnosti treba ga čitati u nizovima, odnosno ciklusima," rekao je.

O Gotovčevim likovnim kritikama, govorima, autsajderstvu, povijesti, dobu i etici poslijepodne će govoriti Slobodan P. Novak, Mladen Machiedo, Čedo Prica, Vlaho Bogišić, Andrea Feldman, Bruno Popović, Zvonko Maković i Giga Gračan.

Hrvatski književnik, stradalnik i političar Vlado Gotovac (1930.-2000.) bio je urednik na radiju, televiziji, a 1971. uređivao je "Hrvatski tjednik". Zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću osuđen je na višegodišnju robiju u jugoslavenskim komunističkim zatvorima. Bila mu je zabranjena i javna djelatnost. Autor je više zbirki pjesama, a uz ine i zbirki "Pjesme od uvijek" i "Zabranjena vječnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙