FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Demokracija i etika"

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Zbornik radova s međunarodnogsimpozija "Demokracija i etika", koji je uredio Pavo Barišić,predstavljen je večeras u Zagrebu.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Zbornik radova s međunarodnog simpozija "Demokracija i etika", koji je uredio Pavo Barišić, predstavljen je večeras u Zagrebu.

U tom je zborniku Hrvatsko filozofsko društvo objavilo izlaganja s istoimenog simpozija koji je održan u okviru Dvanaestih dana Frane Petrića u Cresu 22.-24. rujna 2003.

O zborniku su govorili recenzent knjige prof. Ante Pažanin, profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonči Matulić i urednik zbornika Pavo Barišić.

Pažanin je ocijenio kako Zbornik daje svojevrsni prikaz povijesti političkoga mišljenja od antike do suvremenoga liberalizma i komunitarizma.

"Demokracija zahtjeva razborite građene", rekao je Pažanin, napominjući, među ostalim, kako su i tzv. plemenite laži odgovorne za stanje međusobnoga političkog povjerenja.

Matulić je ocijenio kako se demokracija bez vrijednosne skrbi lako može pretvoriti u svoju suprotnost. Zato je stalno treba paziti, zalijevati i njegovati kako se ne bi potrgala, reakao je.

Barišić je ustvrdio kako je demokracija u 20. st. doživjela posvemašnji uspjeh. Uspjeh je toliko univerazalan da ga neki proglašavaju krajem povijesti, rekao je.

Zbornik "Demokracija i etika" (454 str.) objavljuje 31 izlaganje s navedenog simpozija na kojem je sudjelovalo 73 predavača. Uz urednički predgovor Pave Barišića objavljeni su među ostalim i radovi Tončija Matulića, Ivana Cifrića, Josipa Oslića, Line Veljaka, Nikole Skledara, Leva Krefta, Ivana Devčića, Hede Festini, Stipe Gragasa, Ante Čovića i Igora Primorca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙