FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske"

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Književnik Hrvoje Hitrec izjavio jedanas da je njegov naraštaj književnika literaturu upoznavao izpročišćenih pregleda povijesti književnosti te da nisu poznavali, nitimogli čitati hrvatsku književnost stvaranu u egzilu.
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Književnik Hrvoje Hitrec izjavio je danas da je njegov naraštaj književnika literaturu upoznavao iz pročišćenih pregleda povijesti književnosti te da nisu poznavali, niti mogli čitati hrvatsku književnost stvaranu u egzilu.

Govoreći na okruglom stolu "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske - iskustva, današnje stanje i perspektive", koji je priredila Hrvatska matica iseljenika u sklopu Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, Hitrec je napomenuo kako su puno više od njih znali djelatnici Udbe koji su bili jedini revni čitatelji te književnosti.

Govoreći o književnosti bačkih Hrvata, Ante Sekulić je ustvrdio da bački Hrvati nisu raseljena Hrvatska. "Mi smo cjelina koja je stoljećima živjela zajedno sa svojim narodom", rekao je.

Naša je književnost pisana hrvatskim jezikom, podsjetio je, dodavši kako je napisana "lipom našom ikavicom". Zato trebamo pomoć naše zemlje, rekao je, dodavši kako nije samo riječ o novčanoj potpori. Mi želimo biti utkani u narodno biće, dometnuo je.

Kanadski profesor Vinko Grubišić govorio je o političnosti hrvatskih književnika u egzilu.

Naši su književnici, stigavši u zapadne velegrade, bili istrgnuti iz vlastite socijalne sredine, rekao je dodavši kako je na njih poslije rata bio "otvoren lov kao na divljač". Ocijenio je kako je u egzilu žanrovski nastala i vrijedna memoarska književnost.

O izvandomovinskoj hrvatskoj književnosti još su govorili Stjepan Šulek, Vladimir Stanković, Stjepan Blažetina i Ante Lučić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙