FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: Kućno nasilje nad ženama "vrlo rašireno" i zanemareno

ŽENEVA, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Treba hitno djelovati usprečavanju kućnog nasilja nad ženama, koje je "vrlo rašireno, dubokoukorijenjeno" i često prikriveno, tvrdi Svjetska zdravstvenaorganizacija (WHO) u izvješću objavljenom u četvrtak.
ŽENEVA, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Treba hitno djelovati u sprečavanju kućnog nasilja nad ženama, koje je "vrlo rašireno, duboko ukorijenjeno" i često prikriveno, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću objavljenom u četvrtak.

To je ispitivanje provedeno između 2002. i 2003. godine u deset zemalja (Bangladeš, Brazil, Etiopija, Japan, Namibija, Peru, Tanzanija, Samoa, Srbija i Crna Gora, Tajland) među 24.000 žena.

Ono pokazuje da je između 15 posto (Japan) i 71 posto (Etiopija) ispitanih žena doživjelo tijekom svojeg života tjelesno ili seksualno nasilje, ili oba istodobno, koje im je nanio intimni partner.

To je nasilje uzrokovalo tjelesne ozljede a zastupljenost takvih slučajeva je od 19 posto u Etiopiji do 55 posto u Peruu.

Često su ekipe WHO-a nailazile na pretučene žene koje su prvi put progovorile o nasilju svojih supružnika ili pratitelja, a što je smatrano "normalnim" u nekim društvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙