FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Školski sindikat "Preporod" nezadovoljan proračunskim izdvajanjem za obrazovanje

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodocijenio je danas da su sredstva namijenjena obrazovanju u proračunuza 2006. godinu nedostatna za razvoj školstva, provedbu reformskihzahvata i poboljšanje položaja zaposlenih.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod ocijenio je danas da su sredstva namijenjena obrazovanju u proračunu za 2006. godinu nedostatna za razvoj školstva, provedbu reformskih zahvata i poboljšanje položaja zaposlenih.

Da bi u sustavu obrazovanja bilo nekakvog pomaka treba u idućoj godini za znanost i obrazovanje izdvojiti milijardu kuna više nego ove godine, a predloženim proračunom predviđeno je povećanje od svega 587 milijuna kuna.

Deficit od gotovo pola milijuna kuna ne osigurava normalno funkcioniranje ni u jednom području obrazovanja, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Željko Stipić.

Upozorio je da porast izdvajanja za znanost i obrazovanje od 7 posto, u odnosu na ukupni rast proračuna od 9 posto, pokazuje da školstvo nije državni prioritet i da resorni ministar nema razloga za zadovoljstvo.

Plaće zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu neće samo nastaviti zaostajati za plaćama ostalih korisnika proračuna, već će se zbog predviđenog porasta troškova život i smanjivati.

Prema proračunu za 2006. godinu, plaće zaposlenih u školstvu porast će između 1 i 4 posto, a u projekciji proračuna za 2007. godinu nije previđeno povećanje izdvajanja za plaće zaposlenika.

U Preporodu se stoga pitaju čime ministar Primorac namjerava motivirati učitelje na provođenje reformskih zahvata, od uvođenja Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda u sve osnovne škole do nacionalnih ispita i državne mature u srednjim školama.

Stipić podsjeća da prosječna plaća zaposlenih u školstvu zaostaje 179 kuna za prosječnom plaćom u državi, 454 kune za onom u javnoj upravi i čak 743 kune za prosječnom plaćom u zdravstvu.

Prijedlog proračuna za 2006. godinu ocjenjuje "najdepresivnijim" u zadnjih deset godina jer ne nudi razvoj ni na ostalim područjima školstva, kao što je opremanje škola, usavršavanje nastavnika ili sprečavanje nasilja u školama.

"Iako su svi školski sindikati ove godine upozoravali na porast nasilja u školama, za tu je stavku u proračunu izdvojeno milijun i 399 tisuća kuna, što je otprilike dvije kune po učeniku i premalo za stvarne rezultate na tom polju", ističe Stipić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙