FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: IAEA može riješiti nuklearni spor Irana sa Zapadom

MOSKVA, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik VladimirPutin rekao je u utorak da UN-ova Međunarodna agencija za atomskuenergiju (IAEA) nije iscrpila sve puteve za rješavanje spora Irana izapadnih zemalja oko iranskog nuklearnog programa.
MOSKVA, 6. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije iscrpila sve puteve za rješavanje spora Irana i zapadnih zemalja oko iranskog nuklearnog programa.

Naglasivši protivljenje Moskve pozivima Zapada da se rješavanje tog pitanja prepusti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Putin je također rekao da je Rusija spremna pomoći da se nastavi dijalog između Irana i Zapada prekinut u kolovozu.

"Smatramo da je potencijal IAEA da riješi problem iranskog nuklearnog dossiera daleko od iscrpljenog", rekao je Putin novinarima nakon susreta s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

Razgovori Irana i Europske unije koji su za cilj imali otkloniti sumnju da Teheran planira razviti nuklearno oružje prekinuti su nakon što je Irana nastavio obradu uranu, odnosno fazu koja prethodi obogaćivanju urana.

Rusija je Iranu ponudila u Rusiji obogaćivati iranski uran, što je proces ključan za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran je prvo odbio tu zamisao no ruski dužnosnici su rekli da planiraju nastaviti razgovore s Iranom.

Francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douste-Blazy u ponedjeljak je rekao da europska trojka, Velika Britanija, Njemačka i Francuska želi Rusima i Irancima dati više vremena da razmotre prijedlog Moskve.

"Rusija će sa svoje strane nastaviti razvijati dijalog između naših iranskih partnera i drugih zainteresiranih strana", rekao je Putin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙