FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: pokrivenost uvoza izvozom 44,4 posto

RIJEKA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Na područje Primorsko-goranskežupanije u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je roba uvrijednosti od 616,3 milijuna dolara, dok je izvoz iznosio 273,2milijuna dolara pa je pokrivenost robnog uvoza izvozom bila 44,4posto, podaci su iz županijske Gospodarske komore.
RIJEKA, 6. prosinca 2005. (Hina) - Na područje Primorsko-goranske županije u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je roba u vrijednosti od 616,3 milijuna dolara, dok je izvoz iznosio 273,2 milijuna dolara pa je pokrivenost robnog uvoza izvozom bila 44,4 posto, podaci su iz županijske Gospodarske komore.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine robni uvoz povećan je za 12,3 posto, a izvoz je manji za 9,8 posto.

Manji izvoz u Komori tumače promjenama u tempu izvoza brodogradnje jer je izvoz u toj djelatnosti u prvih devet mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem lani, bio manji za 24,5 posto.

U Komori napominju da će se do kraja godine stanje izvoza poboljšati jer je u listopadu isporučen novi brod, a do kraja godine očekuje se predaja još jednog većeg broda.

Procjenjuje se da će ukupni izvoz brodogradnje do kraja godine biti na prošlogodišnjoj razini.

Najveći udio u izvozu Primorsko-goranske županije ima upravo brodogradnja, koja je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,7 posto ukupna izvoza županije. Slijedi drvna industrija sa udjelom od 26,3 posto u ukupnom robnom izvoza.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom u Primorsko-goranskoj županiji, ako se uračuna ostali, nerobni izvoz iznosi 78 posto.

Pozitivna robna bilanca ostvaruje se samo s Bosnom i Hercegovinom. Najveći partneri gospodarstva Primorsko-goranske županije su zemlje Europske unije u koje je u devet mjeseci ove godine izvezeno 41 posto od ukupnog izvoza i iz kojih dolazi 76 posto ukupna uvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙