FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ne škiljite dok ovo čitate, jer vam to isušuje sluznicu oka

WASHINGTON , 3. prosinca 2005. (Hina) - Osobe koje škilje dok gledajuu kompjutorske ekrane, ujedno trepću rjeđe nego što je uobičajeno, štodovodi do iritacije očiju, uzrokuje njihovo naprezanje i isušujesluznicu, ustanovili su američki znanstvenici.
WASHINGTON , 3. prosinca 2005. (Hina) - Osobe koje škilje dok gledaju u kompjutorske ekrane, ujedno trepću rjeđe nego što je uobičajeno, što dovodi do iritacije očiju, uzrokuje njihovo naprezanje i isušuje sluznicu, ustanovili su američki znanstvenici.

Istraživanjem u kojemu je sudjelovalo deset studenata, ustanovljeno je da su, što su više škiljili gledajući u ekran, manje treptali, a to je dovelo do peckanja i boli u očima, objasnio je dr. James Sheedy, profesor optometrije koji je zajedno s kolegama znanstvenicma sa Državnog sveučilišta u Ohiju proveo istraživanje.

Svi su studenti imali izvrstan vid, a čak i kratko škiljenje smanjilo je treptaje njihovih očiju s 15 u minuti na 7,5 u minuti, izvijestio je prof. Sheedy.

"Ljudi često škilje kada čitaju knjigu ili sjede za kompjutorom, zbog čega rjeđe trepću, a treptanje je iznimno važno jer omogućuje vlaženje očiju. Dakle, ako radite posao tijekom kojega puno čitate ili neki drugi vizualno naporan posao, možda trepćete rjeđe nego što je uobičajeno, što isušuje sluznicu vašeg oka i uzrokuje njegovo naprezanje", rekao je profesor Sheedy. Zato dok ovo čitate, nemojte škiljiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙