FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i dalje slabo pripremljen za teroristički napad - povjerenstvo

WASHINGTON,5. prosinca(Hina) - Sjedinjene Države i dalje su nedovoljnopripremljene za sprječavanje mogućeg terorističkog napada, objavilo jeu ponedjeljak bivše američko Povjerenstvo za napade 11. rujna 2001.
WASHINGTON,5. prosinca(Hina) - Sjedinjene Države i dalje su nedovoljno pripremljene za sprječavanje mogućeg terorističkog napada, objavilo je u ponedjeljak bivše američko Povjerenstvo za napade 11. rujna 2001.

Povjerenstvo je u izvješću dalo nezadovoljavajuće ocjene protuterorističkih mjera američkih vlasti na nizu područja kao što su poboljšanje komunikacija u slučaju izvanrednih stanja, reakcije na katastrofe, pregledu putnika u zračnom prometu te onemogućavanju da oružje masovnog uništavanja padne u ruke militanata.

"Sigurniji smo, ali još uvijek nismo sigurni. Četiri godine nakon napada 11. rujna 2001. nismo sigurni koliko bi trebali biti i to je neprihvatljivo", rekao je bivši predsjednik Povjerenstva Thomas Kean.

Povjerenstvo je u svom izvješću razmotrilo kako je američka vlada provela 41 preporuku za poboljšanje sigurnosti koje je to tijelo preporučilo prošle godine i dalo više nezadovoljavajućih nego zadovoljavajućih ocjena. Samo na području sprječavanja financiranja terorista vlada je dobila odličnu ocjenu.

"Mislimo da će teroristi ponovno napasti kao i svaki odgovorni stručnjak s kojim smo razgovarali", rekao je Kean. "A ako to učine, a ove reforme koje bi mogle spriječiti takav napad ne budu provedene, kakav ćemo izgovor imati?"

Ovim izvješćem povjerenici završavaju svoj rad koji su započeli kao službeno Povjerenstvo koje je imenovao Kongres da istraži propuste vlade uoči terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Povjerenstvo je raspušteno nakon što je izdalo svoje preporuke 2004., a potom je nastavilo rad kao neslužbeno tijelo kako bi nadziralo njihovu provedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙