FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija završila osudom terorizma, zalaganjem za kontroliranu imigraciju

BARCELONA, 28. studenog 2005. (Hina) - Prva Euromediteranskakonferencija šefova država i vlada zemalja članica Europske unije injihovih deset mediteranskih partnera završila je u ponedjeljak osudomterorizma i odlučnošću sudionika da surađuju na smanjivanju jazaizmedju sjevera i juga i provode kontroliranu imigraciju.
BARCELONA, 28. studenog 2005. (Hina) - Prva Euromediteranska konferencija šefova država i vlada zemalja članica Europske unije i njihovih deset mediteranskih partnera završila je u ponedjeljak osudom terorizma i odlučnošću sudionika da surađuju na smanjivanju jaza izmedju sjevera i juga i provode kontroliranu imigraciju.

Na konferenciji za novinare, koju su održali predsjedavajući Europskom unijom, britanski premijer Tony Blair i španjolski domaćin skupa premijer Jose Zapatero, predsjednik Europske komisije Manuel Barroso i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana isticalo se zajedništvo stajališta dviju obala Mediterana.

"Konferencija Euromeda pokazala je, vrlo, vrlo strogu odlučnost da suprotstavljajući se modernim izazovima, bilo da su oni gospodarski ili sigurnosni, kao što su to terorizam ili ilegalna imigracija, možemo više dobiti radeći zajedno i da u konačnici nijedan izazov ne može biti ispunjen ako ne radimo zajednički", rekao je Blair.

Premijer Zapatero inzistirao je na povijesnom prvom okupljanju više od 30 šefova država i vlada prostora Mediterana. "Svi se slažemo da se moramo zajednički suprotstaviti terorizmu, ilegalnoj imigraciji i jazu u razvijenosti sjevera i juga Mediterana", rekao je Zapatero.

O migraciji je kazao da je pozitivna za odredišne i za emitivne zemlje sve dok je regulirana i kontrolirana.

"Summit u Barceloni odaslao je poruke" da se imigracija treba odvijati kontrolirano, rekao je.

Presedan je da je više od 30 zemalja mediteranskog prostora prvi put usvojilo Kodeks ponašanja protiv terorizma, rekao je nadalje Zapatero.

"Ovaj skup znači da nitko ne može nasilje terorizma vezivati ni uz koju religiju, ni uz koju kulturu ili narod", rekao je i zaključio da je upravo "kulturna i vjerska i raznolikost" skupa dokaz da postoji čvrsta odlučnost u osudi terorizma i zajedničkom poimanju terorizma.

Premda su usvojili antiteroristički kodeks i petogodišnji radni program, sudionici Euromeda nisu usvojili zajedničku završnu deklaraciju u kojoj bi se spominjala borba protiv terorizma, a koja bi bila prihvatljiva i Izraelu i arapskim zemljama.

Tu zajedničku deklaraciju zamijenit će "deklaracija predsjedništva". Euromedom predsjedaju Velika Britanija i Španjolska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙