FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak u EU bit će psihološki šok za hrvatsko društvo - stručnjaci

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Ulazak u Europsku uniju bit ćepsihološki šok za hrvatsko društvo jer će se realno suočiti s tim gdjeje u odnosu na ostale članice Unije, ocijenili su u ponedjeljakhrvatski stručnjaci za euroatlanske integracije.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Ulazak u Europsku uniju bit će psihološki šok za hrvatsko društvo jer će se realno suočiti s tim gdje je u odnosu na ostale članice Unije, ocijenili su u ponedjeljak hrvatski stručnjaci za euroatlanske integracije.

Profesori na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Radovan Vukadinović i Lidija Čehulić, čija je knjiga "Politika europskih integracija" predstavljena u ponedjeljak Hrvatskom kulturnom klubu, smatraju kako prosječni građani još uvijek doživljavaju Uniju kao "med i mlijeko".

"No, to se mijenja", kaže Čehulić, "jer što se više institucionalno povezujemo s Bruxellesom i postajemo svjesniji svojih obveza, raste broj onih koji se protive ulasku".

Ona stoga smatra da pristupne pregovore treba iskoristiti kako bi se društvo što bolje pripremilo za članstvo, jer će doživjeti manje šokova nakon ulaska u Uniju. Ipak, upozorava da pritom ne treba biti naivan jer se i EU štiti od novih članica, od onoga što one donose a što je nepovoljno za Uniju.

Navodeći da bi Hrvatska u EU mogla ući 2009. ili 2010., a ostatak regije do 2020. godine, Vukadinović smatra da, ekonomski gledano, male zemlje poput Hrvatske nemaju alternative.

"Isto tako, nema alternative širenju EU-a do granica nekadašnjeg carstva Karla Velikog, pa i šire", rekao je Vukadinović ocijenivši da za ulazak novih članica nisu toliko bitni ekonomski kriteriji, nego je odlučujuća politička volja Bruxellesa.

Zaključio je da će se EU brže i lakše integrirati "po onome što joj ide od ruke", a to su gospodarstvo i financije, nego politički, o čemu svjedoči neuspjeh europskog ustava na referendumima u nekoliko europskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙